Nederlaag Joegoslaviëtribunaal: Servische Seselj vrijgesproken van alle aanklachten

Geen categoriemrt 31 2016, 18:00
De uitspraak volgt een week na de succesvolle veroordeling van Karadzic door hetzelfde tribunaal.
Vojislav Sesejl is donderdag vrijgesproken van alle aanklachten tegen hem. Hij is volgens het Joegoslaviëtribunaal nu weer een "vrij man". Deze uitspraak komt als een verrassing: de aanklager had hoog ingezet en er werd verwacht dat ten minste een gedeelte van de aanklachten gegrond zouden worden verklaard door het tribunaal. Maar het is nu duidelijk dat deze aanklager gegokt heeft en all-in is gegaan, maar uiteindelijk heeft verloren.
De aanklachten waren vooral gericht op uitspraken die Seselj tijdens de Balkonoorlog in de jaren '90 heeft gedaan. Hij zou daarmee haat hebben gepredikt, en hebben opgeroepen tot het plegen van oorlogsmisdaden tegen iedereen die niet etnisch Servisch was in Joegoslavië. Dit zou hebben bijgedragen aan de vele moorden en andere gruwelijkheden die zich voordeden op de Balkan in die jaren.
De vrijspraak vond precies een week na de veroordeling van landsgenoot Radovan Karadzic plaats. Hij werd tot 40 jaar cel veroordeeld voor zijn rol bij de genocides tijdens de Balkanoorlog, waaronder die in Srebrenica. Hij zou ook niet direct betrokken zijn geweest bij de uitvoering van de genocides, maar zou als politiek leider in Bosnië wel geweten moeten hebben van wat er plaats zou vinden, aldus het tribunaal. Hun redenering was, dat Karadzic dan ook iets had kunnen en moeten doen om dit te voorkomen. Die redenering volgende is het ergens wel te begrijpen dat Seselj niet tot een vergelijkbare straf is veroordeeld. Zijn banden met Milosevic en de andere hoofdrolspelers in de oorlog waren niet altijd even warm, en hij belandde zelfs voor een jaar in de gevangenis.
Het is begrijpelijk, doch te betreuren, dat het in dit geval veel lastiger aantoonbaar is geweest dat hij veel zou hebben geweten van de oorlogsmisdaden. De basis voor deze veroordeling was dan ook zwakker, en de aanklager heeft deze helaas niet genoeg kunnen versterken om tot een veroordeling te komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten