Nederland en Marokko akkoord over verlaging uitkeringen aan Nederlandse Marokkanen in Marokko

Geen categoriesep 30 2015, 9:00
Minister Asscher laat dat weten in een brief aan de Tweede Kamer.
PvdA-minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher liet gisteren weten in een brief aan de Tweede Kamer dat Nederland en Marokko een akkoord hebben gesloten dat er toe gaat leiden dat Nederlandse uitkeringen voor Marokkaanse-Nederlanders in Marokko worden verlaagd. Dat bericht Nu.nl.
Asscher heeft maandenlang onderhandeld met Marokko over de aanpassing in het zogeheten socialezekerheidsverdrag. Aangespoord door de Tweede Kamer dreigde Asscher zelfs het verdrag, dat stamt uit 1972, helemaal op te zeggen. Dat is met het akkoord met de Marokkaanse regering niet nodig. Marokko weigerde tot nog toe het verdrag aan te passen.
Naast het verlagen van de uitkeringen zijn Marokko en Nederland ook akkoord over een andere maatregel: vanaf 2021 kunnen Marokkaanse Nederlanders die teruggaan naar Marokko de kinderbijslag niet meer meenemen. In ruil daarvoor heeft Asscher wel moeten beloven dat er langere overgangstermijnen gelden. Ook heeft hij toegezegd verzachtende maatregelen te nemen.
De verlaging houdt in dat de uitkeringen voortaan aangepast worden aan de levenskosten in Marokko. Nederlandse uitkeringen zijn relatief gezien erg hoog omdat het leven in ons land nu eenmaal relatief duur is. In Marokko is dat echter heel anders: daar is het leven, vergeleken met Nederland, juist erg goedkoop. Door Marokkaanse Nederlanders in Marokko van een normale uitkering te voorzien hebben die mensen het behoorlijk breed in dat land. Dat is prettig voor hen, maar het moge duidelijk zijn dat dit niet is waar een uitkering voor bedoeld is.
Het slechte nieuws voor mensen die vinden dat deze lagere uitkeringen betrekking moeten hebben op alle Marokkaanse Nederlanders in Marokko? Dat zal niet het geval zijn. Het gaat alleen om nieuwe gevallen. Er verandert niets voor mensen die nu al recht hebben op een uitkering. Het gaat dus alleen om toekomstige gevallen. Dit betekent dat het akkoord in het begin relatief weinig oplevert.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten