Nederland is uitzonderlijk pessimistisch over 2015

Geen categoriejan 01 2015, 18:00
Economie, Zwarte Piet, ISIS en het Songfestival.. Nederland verwacht niet al te veel soeps van 2015.
Ondanks dat men heel positief is over Litouwen in 2015, kan hetzelfde helaas niet gezegd worden over Nederland. Het EenVandaag opiniepanel heeft hun leden gevraagd een aantal voorspellingen te maken aangaande een aantal onderwerpen waarvan verwacht wordt dat ze dit jaar gaan spelen. Het globale oordeel? Of we zijn met z'n allen een stel zwartkijkers, of Nederland gaat geen bijster goed jaar tegemoet.
Allereerst natuurlijk in economisch opzicht. De crisis woedt al een jaar of zes, maar nog steeds is er geen grootschalig optimisme te bespeuren over het glorieuze herstel dat zo ongeveer nu toch wel zou moeten aanvangen. Niks van dat alles: slechts 27% verwacht verbetering. Voor ISIS geldt hetzelfde: 60% gaat uit van een even grote dreiging aankomend jaar. Zwarte Piet? Wederom 60% verwacht dezelfde strontvervelende discussie opnieuw te gaan voeren in het aanstaande najaar. Werkeloosheid? Driekwart zegt dat de banenmarkt muurvast blijft zitten.
En zonder u nog verder te willen deprimeren met bloedrode cijfers kan ik u melden dat Nederland al niet veel optimistischer gestemd is over onze deelname aan het Songfestival, over het ophelderen van wat er precies rond de MH17 is gebeurd en dat men zowel het eurofiele D66 als het niveauloze PVV goede kansen toedicht bij de aankomende Statenverkiezingen.
Het enige waar men wel positief over is, is ebola. Nederlanders verwachten met tweederde meerderheid dat die epidemie tegen december 2015 toch echt wel zal zijn beheerst. Nu hadden we in de eerste plaats al geen last van polio in Nederland, maar dat men voor West-Afrika genezing verwacht is in ieder geval één positief puntje, nietwaar?
Want de boodschap van het EenVandaag opiniepanel is dus duidelijk: broekriemen aanhalen, riemen vast en zoek iets stevigs om u aan vast te klampen. Het aankomende jaar wordt geen makkelijk ritje...
Zie het volledige onderzoeksrapport op pagina 2
It appears you don't have a PDF plugin for this browser. No biggie... you can click here to download the PDF file.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten