Nederland koploper prijs- en belastingstijgingen! - Syp Wynia: 'De staat is er vooral voor zichzelf'

Nederland koploper prijs- en belastingstijgingen! - Syp Wynia: 'De staat is er vooral voor zichzelf'

Syp Wynia confronteert ons weer een met een flinke dosis feiten, die een behoorlijk somber beeld schetsen. De overheid krikt op allerlei terreinen de belastingen omhoog om de staatsschuld omlaag te brengen, ten koste van lage- en middeninkomens. Via The Post Online.

Ik zet de feiten even voor u op een rij:

1. Belastingen
Supermarktprijzen en de energierekeningen stijgen sneller dan de lonen. Dit komt door de btw verhoging van 6 naar 9 procent en 11,6 procent hogere belastingen en heffingen wegens klimaatmaatregelen. Cao-lonen daarentegen, stegen in de meeste gevallen minder dan 3 procent.

2. Staatsschuld
Vorig jaar hield Minister van Financiën (na verhoging van ambtenarensalarissen) zo'n 11,4 miljard euro over, waarmee de staatsschuld werd teruggedrongen. Het IMF denk dat de Nederlandse staatschuld in 2023 onder de 40 procent van het bbp zal zakken: de laagste overheidsschuld in ruim 200 jaar.

3. Vergelijking met andere landen
De gemiddelde collectieve lastendruk van ontwikkelde landen ligt rond de 34,2 procent. Nederland zit momenteel op 39,6 procent! In 2020 zullen de lasten zelfs nog verder stijgen dus binnen de kortste keren passeren we de 40 procent! Op jaarbasis zijn we per huishouden 3.750 euro méér kwijt dan in 2011, toen Rutte net begon. En dat terwijl de energiekosten in de VS, Canada, Australië en Zuid-Korea zelfs dalen.

En het wordt alleen maar erger
Het is natuurlijk hartstikke goed dat de staatsschuld wordt teruggedrongen, het is alleen de manier waaróp dat gebeurt dat hier het probleem vormt. Het is onbegrijpelijk dat onderwijs en zorg gigantische tekorten hebben en juist de lagere inkomens het hardst getroffen worden door de genomen maatregelen.

De maniakale plannen omtrent klimaatbeleid, met Tesla-subsidie en gasloze woningen, moeten nog komen. De economie groeit steeds minder hard (van 2,9 in 2017 naar 1,5 in 2020) waardoor ook dit weer ergens gecompenseerd moet gaan worden. Mag u raden wie hier straks krom voor moeten gaan liggen, terwijl de grachtengordel-elite 6.000 euro voor een Tesla gesubsidieerd krijgt en een warmtepomp met korting in z'n huis heeft. Belachelijk!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties