Nederland laat zich kennen: ambassade in Jemen blijft gesloten

Geen categorieaug 13 2013, 8:59
Angst is een slechte raadgever.
Nederland staat er internationaal weer eens gekleurd op. Vorige week zaterdag besloot onze regering om de ambassade in Jemen pardoes te sluiten. Dit nadat gesprekken tussen Al Qaeda-leden afgeluisterd waren, waaruit zou zijn gebleken dat men eventueel, mogelijk, wie weet?, een aanval voorbereidde op onze ambassade.
Of op een andere buitenlandse ambassade. Of misschien helemaal niet op een ambassade, maar op een heel ander soort gebouw... en misschien waren ze niet eens van plan om iets te doen in Jemen maar in een (willekeurig) ander land.
In plaats van deze informatie rustig te bekijken en maatregelen te treffen die laten zien dat Nederland tanden heeft, werd het ambassadepersoneel razendsnel naar Nederland gevlogen. Ja, Nederland trok zich weer eens met de staart tussen de poten terug.
Het resultaat hiervan was dat islamisten (zelfs de watjes van De Ware Religie) onze regering publiekelijk uitlachten. En eigenlijk hadden ze daar nog een punt mee ook: je hoeft maar één keer iets van, soortemet dreigende - of tenminste dreigend klinkende (als je het creatief interpreteert) - taal uit te slaan en Rutte II raakt in paniek.
Na de kritiek op die angstige reactie van het kabinet dacht ik dat Rutte en co. hun lesje hadden geleerd en de ambassade zo snel mogelijk zouden heropenen. En dan niet zomaar, maar door het gebouw buitengewoon zwaar te beveiligen zodat áls er iets gebeurt, onze eigen militairen onmiddelijk in kunnen grijpen en mogelijke vijanden onschadelijk kunnen maken.
Jammer maar helaas: het kabinet kijkt er net een beetje anders tegenaan:

'Het ministerie volgt de situatie op de voet. De ambassadeur en zijn staf werken nu vanuit Den Haag'', aldus de woordvoerder. ''Zodra de situatie veilig is, gaan ze terug naar de hoofdstad Sanaa.'' Wanneer dat is, kon hij niet zeggen. ''Dat is nu niet goed in te schatten.''

Nee, nee, nee. Dit is nou precies niet de juiste manier om met bedreigen van terroristen om te gaan. Je moet je niet terugtrekken, maar de aanval juist kiezen. Beveilig de ambassade, breng er een flink aantal militairen naartoe, bewapen ze goed. Met andere woorden, straal macht en kracht uit. 
Iets anders is niet alleen 'ineffectief', maar pakt zelfs contraproductief uit. Moslimextremisten denken nu dat Nederland angstig en zwak is. Dat maakt ons niet veiliger, maar minder veilig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten