Nederland ondernemersland - met dank aan zzp'ers

Nederland ondernemersland - met dank aan zzp'ers

Er zijn vorig jaar maar liefst 64.000 bedrijven bijgekomen.

Geweldig nieuws: Nederland "barst van de bedrijven." Dat bericht de NOS:

Nederland telt bijna anderhalf miljoen bedrijven. Dat is een record. Vorig jaar kwamen er 64.000 bedrijven bij, blijkt uit cijfers van het CBS. De stijging is voor het overgrote deel toe te schrijven aan een toename van eenmanszaken.

Het belangrijkste is dat er steeds meer kleine ondernemingen (tot 50 werknemers) zijn terwijl het aantal middelgrote en grote ondernemingen juist afneemt. Dat laatste is jammer - grote bedrijven nemen immers ook veel mensen aan, wat geweldig is om de werkloosheid te bestrijden - maar het eerste is werkelijk fantastisch.

Het MKB - het klein- en middenbedrijf - is namelijk de motor van de economie. Ja, grote bedrijven nemen relatief veel mensen aan, maar in absolute cijfers draait alles toch nog om het MKB. Hoe meer kleine bedrijven, hoe beter.

Kleine bedrijven zorgen niet alleen voor werkgelegenheid en meer welvaart, maar ook voor innovatie. Grote bedrijven hebben namelijk weinig last van concurrentie; ze zijn zo groot en log, probeer ze maar eens te verslaan. Kleine bedrijfjes, daarentegen, moeten continu maximaal presteren om het hoofd boven water te houden. Daardoor zijn ze gedwongen om zichzelf en hun producten/diensten stelselmatig te verbeteren, wat bijzonder prettig is voor de consument.

Als deze trend zich doorzet komen er dit jaar weer tienduizenden nieuwe kleine bedrijven bij, wat betekent dat Nederland steeds meer een ondernemersland wordt. Een mooiere toekomstvisie is nauwelijks denkbaar, zeker ook omdat ondernemers - ja, ook zzp'ers - niet afhankelijk zijn van één baas/werkgever/opdrachtgever. Als het economisch wat minder gaat blijven de meeste kleine bedrijven fier overeind staan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Economie MKB zzp'ers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties