Deze topman vindt iedereen in zijn bedrijf even belangrijk, en neemt daarom een radicale beslissing

Geen categorieapr 15 2015, 11:00
Hij geeft ze allemaal hetzelfde salaris. En wat voor salaris.
Het maakt voor Dan Price, topman van het Amerikaanse bedrijf Gravity Payments, niet uit wat zijn personeel precies doet. Hij heeft besloten om het salaris van iedere man en vrouw die bij zijn bedrijf werkt - en dat zijn er maar liefst 120 - te verhogen naar 70.000 dollar per jaar. Amerika: het land van de mogelijkheden.
Tegelijkertijd verlaagt Price zijn eigen salaris van één miljoen dollar naar 70.000 dollar. Voortaan verdient iedereen bij Gravity Paymants dus precies evenveel: de schoonmakers, de verkopers en de managers. Daar zouden de Nederlandse bankiers nog wat van kunnen leren, zou je denken. De reden om het salaris te verhogen is volgens de topman heel simpel:
Aanleiding was een onderzoek over geluk, waarover Price had gelezen en waarin werd aangegeven dat personen die met hun inkomen de grens van 70.000 dollar doorbreken ineens veel meer mogelijkheden en geluk in hun leven zien.
De mededeling van Price zorgde voor uitgelaten taferelen in de kantine van het bedrijf. Na minuten van gegil en geklap gaf de topman te kennen zelf net zo opgewonden te zijn over het besluit dan zijn medewerkers zelf.
Dit is natuurlijk geweldig nieuws voor iedereen die bij zijn bedrijf werkt. Ze houden meer geld over om leuke dingen mee te doen en bijvoorbeeld hun kinderen naar een goede school te sturen. En het is ook nog een mooi signaal naar de top zichzelf ieder jaar weer een salarisverhoging uitdeelt terwijl de gewone werknemer het moet doen met een karig salaris.
Tegelijkertijd is er wel het risico dat een manager die 50 tot 60 uur per week werkt zich begint af te vragen waarom hij zo hard werkt als hij ook lagergeschoold werk kan doen voor hetzelfde geld. En waarom zou iemand een inhoudelijke zwaardere functie met meer verantwoordelijkheid nastreven als hij toch niet meer gaat verdienen? De vraag is, kortom, hoelang dit goed blijft gaan...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten