Nederlanders massaal tegen verplicht donorschap: 170.000 mensen zeggen 'nee'

Nederlanders massaal tegen verplicht donorschap: 170.000 mensen zeggen 'nee'

D66 kwam met een wet waarmee mensen verplicht donor worden als ze dood gaan. De zogenaamde 'liberalen' vinden dit een antwoord op het probleem van te weinig donoren. Sinds de invoering van de wet is de uitkomst drastisch anders geworden dan men graag wilde.

Sinds het aannemen van de wet gaven 83.000 mensen binnen korte tijd aan dat ze geen donor wilden worden. Sindsdien zijn er meer dan 170.000 mensen bijgekomen.Daarbij zijn de mensen die al een keuze gemaakt hebben niet meegerekend.

Zo zie je dat op het moment dat tegen Nederlanders wordt gezegd dat ze iets 'moeten' doen, dat ze het juist niet doen. Hoe goed bedoeld het ook is, Nederlanders zijn erg autonoom ingesteld.

D66'er Pia Dijkstra, de indiener van de wet, zegt dat het allemaal niet uitmaakt:

''Het doel van onze wet is dat mensen hun keuze kenbaar maken. Een nee-registratie is duidelijkheid. Daarmee maken we het voor de nabestaanden en artsen een stuk minder moeilijk.''

Deze argumentatie klopt niet, omdat het verschil tussen het aantal dat 'ja' zegt en het aantal dat 'nee' zegt extreem groot is. Dan zie je op zo een moment dat de wetgeving niet doet wat je graag wilt dat het doet. De verplichting van de overheid om 'donor' te worden is immoreel en werkt niet.

Organen van burgers zijn niet van de overheid, ook al is het gedachtegoed achter zo een wet met de beste bedoelingen gemaakt, de soevereiniteit van een persoon blijft het hoogste goed.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
D66 zorg Pia Dijkstra donor Donorwet

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties