Nederlandse agenten zijn watjes

Geen categorieokt 11 2011, 8:59
Heel veel mensen hebben geen enkel respect voor de zogenaamde 'sterke arm van de wet'. Politiemensen worden uitgescholden, bespuugd en uitgelachen.
Kun je mensen dit soort gedrag eigenlijk wel kwalijk nemen? Natuurlijk, de wet moet gerespecteerd worden. Maar wat te doen als wetshandhavers zichzelf niet respecteren? Wat als agenten zich massaal gedragen als een stel watjes, die zo hard mogelijk wegrennen als er problemen op de loer liggen?

Een kwart van de politieagenten grijpt niet in bij risicovolle situaties. Ze zijn te slecht getraind, bang voor grof geweld of er is te weinig ondersteuning ter plaatse. Dat staat in een nog vertrouwelijk onderzoek van de Nederlandse Politieacademie, waarop het televisieprogramma Nieuwsuur de hand heeft weten te leggen.

Deze cijfers zijn werkelijk schokkend. 25% geeft dus toe 'risicovolle situaties' uit de weg te gaan, omdat ze bang zijn de strijd (met criminelen) niet aan te kunnen. Nou mag u mij cynisch noemen, maar ik durf er wel vergif op in te nemen dat dit percentage in werkelijkheid nog hoger is; er zullen ongetwijfeld mensen hebben mee gedaan aan dit onderzoek die, ondanks hun anonimiteit, liever niet eerlijk antwoord wilden geven.
Er moet echt een ontzettend grote cultuuromslag komen bij de politie - het liefst vandaag nog. Laat dit nu maar meteen een prioriteit worden voor het zogenaamd 'meest rechtse kabinet ooit'.
Overigens is het duidelijk dat het niet alleen om een gebrek aan moed gaat bij veel agenten (hoewel dat zeker ook een rol speelt), maar ook om een gebrek aan vertrouwen in hun leidinggevenden. Veel agenten zijn blijkbaar bang dat hun chef ze afvalt als ze ingrijpen en het wat uit de hand loopt. Op de een of andere manier vind ik dat nog niet eens zo'n gekke gedachte (aangezien er nogal wat PvdA korpscheffen rondlopen).
Foto: Wikimedia Commons, door lijjccoo.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten