Nederlandse gevangenissen worden weer meer een luxe hotel: gevangenen krijgen iPads

Nederlandse gevangenissen worden weer meer een luxe hotel: gevangenen krijgen iPads

Nog even, en Nederlandse gedetineerden kunnen via room service een piña colada bestellen terwijl de Thaise masseuse hun voeten een wekelijkse pedicure geeft.

Vroeger hadden mensen het idee dat gevangenissen bedoeld waren om slechte mensen in op te sluiten, zodat ze konden boeten voor de walgelijke misdaden die ze begaan hadden. Zaak was dan ook om een verblijf in de gevangenis in de regel onaangenaam te maken; weinig bezoek ontvangen, al even weinig ruimte om hobby's te ontplooien en slapen in een guur hok terwijl op enkele meters afstand je ook nog een medegevangene moest tolereren.

Tegenwoordig is dat idee helemaal omgeslagen. Gevangenissen gelden nu als een soort vakantieresort waar the sky niets minder dan the limit is. Computers, telefoons, televisies, sportactiviteiten en zeer ruime bezoekuren. Maar we gaan kennelijk nu nog een stapje verder: Nederlandse gevangenen krijgen hun hele eigen iPad:

,,We zijn al een paar jaar bezig om gedetineerden meer zelf te laten doen," zegt een woordvoerder. ,,In de samenleving wordt het belangrijker om zelfredzaam te zijn. Dat willen we ook gevangenen bijbrengen, onder meer door ze zelf hun bezoek in te laten plannen en boodschappen te laten bestellen."

Aldus het Ministerie van Veiligheid en Justitie, dat onder bewind staat van minister Ard van der Steur. Hij is lid van de VVD, de partij die de afgelopen verkiezingen inging met onder andere de slogan "straf, voor iedereen die straf verdient."

Een eigen iPad voor gevangenen is natuurlijk geen straf, maar een leuke gadget die een gevangenis weer een stapje dichterbij de status van een vijfsterrenhotel brengt.

De FNV ziet gelukkig wél een addertje onder het gras:

[FNV-bestuurder Frans] Carbo waarschuwt voor de risico's van het gebruik van tablets. ,,De softwarebeveiliging moet echt waterdicht zijn. Het mag niet gebeuren dat gedetineerden straks moeiteloos criminele activiteiten kunnen ontplooien vanuit de cel."

Driemaal raden waar die tablets straks tóch voor gebruikt gaan worden?

Dit is echt een bereslecht plan, en moet echt zo spoedig mogelijk van tafel.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Gevangenen iPad tablets

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties