Nederlandse Hollywoodacteur Yorick van Wageningen: door seksueel incident met Gosschalk 'werd ik jaren in de ban gedaan'

Geen categorienov 08 2017, 12:00
De enige reden dat zijn carriere nog niet kapot is? Het lukt hem aan de bak te komen in Hollywood.
Castingdirector en regisseur Job Gosschalk ligt de laatste dagen flink onder vuur. Een onbekend aantal acteurs stelt namelijk dat hij hen seksueel geïntimideerd heeft. Als reactie op die beschuldigingen heeft Gosschalk zijn excuses aangeboden en toegegeven dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.
Eén van de (weinige) acteurs die Gosschalk nu publiekelijk wil beschuldigen is Yorick van Wageningen. En nee, Van Wageningen is bepaald niet onder de indruk van Gosschalks zogenaamde excuses.
Volgens Van Wageningen zijn er "talloze levens [...] verwoest" door het wangedrag van Gosschalk. ",Ik ben bij sommigen daar persoonlijk getuige van geweest. Om dat af te doen als 'gekwetst of een pijnlijke herinnering te hebben' komt in mijn ogen obsceen over. Er zijn carrières verwoest, dromen verwoest, identiteiten verwoest. Acteren is zoveel meer dan 'een vak', als dat van je wordt afgenomen sterft er iets."
Want ja, daar kan Van Wageningen over meepraten. Hoewel hij bekend werd bij het grote publiek door mooie rollen in films als Oorlogswinter werd hij na een "seksueel incident" met Gosschalk namelijk in de ban gedaan door de Nederlandse filmwereld.

"Ik ben na een seksueel incident met Job decennialang door dat bedrijf in de ban gedaan, en alhoewel dit tot een duistere periode in mijn leven heeft geleid, ben ik uiteindelijk de dans ontsprongen door in Hollywood aan de bak te komen. Mijn hart gaat uit naar hen die niet zo goed zijn weggekomen."

Ook weet Van Wageningen zeker dat er heel veel levens verwoest zijn door dit wangedrag van Gosschalk:

"Belangrijk is nu dat alle slachtoffers die zich tot nu toe verborgen hebben moeten houden de kans krijgen hun leven op nieuw te beginnen. Ik overdrijf niet als ik zeg dat er talloze levens zijn verwoest. Ik ben bij sommigen daar persoonlijk getuige van geweest."

Oh ja, en als de filmwereld nu roept dat niemand iets wist, nou, daar is Van Wageningen echt niet van onder de indruk:

"De reden dat Job hier jarenlang mee door kon gaan, is vanwege zijn machtspositie, maar zijn positie werd ook verstevigd door het monopolie van het hele Kemna-concern: Kemna Casting, Kemna en Zonen, Kemna Senf, Kemna Training, Stemna, Kemna België...

"Iedereen wist het. Niemand durfde naar buiten te komen. Ik denk dat het belangrijk is dat we allemaal te rade moeten gaan hoe wij de toekomst ingaan en verder kijken dan alleen de ergste excessen."

Zo komt er dus ineens een heel andere kant in beeld van de #MeToo-controverse. Het begon met vrouwen die seksueel geïntimideerd en zelfs misbruikt werden, maar nu delen mannen hun verhalen ook. En ja, dat is een bijzonder positieve ontwikkeling: elk seksueel roofdier moet aangepakt worden, zijn seksuele geaardheid is daarbij volstrekt irrelevant. En ja, dat geldt ook voor het geslacht van het slachtoffer. Man, vrouw, het maakt niet uit. Seksueel misbruik moet gewoon keihard aangepakt worden en misbruikers moeten publiekelijk aan de schandpaal genageld worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten