Nederlandse jihadisten-bruid Laura Hansen is aan ISIS ontvlucht, meteen opgepakt op Schiphol

Geen categorieaug 02 2016, 10:00
Laura Hansen dacht ongetwijfeld dat haar thuiskomt iets plezanter zou verlopen.
De Nederlandse Laura Hansen verdween opeens uit haar huis in Leidschendam. Haar ex-man, en de vader van één van haar kinderen, kwam langs en zag dat het huis leeg was. Nou ja, 'leeg': het licht brandde nog, er stonden pannen op het fornuis, en het licht stond nog aan.
Haar nieuwe echtgenoot, een Palestijn, had laten weten dat ze naar Turkije zouden afreizen om vluchtelingen daar 'te helpen.' Al snel werd bekend dat dit de grootst mogelijke onzin was: het gezin (met twee kinderen in totaal) was afgereisd naar het radicaal-islamitische kalifaat van ISIS.
Zoals Elsevier twee weken geleden al uitlegde vond Laura het daar allerminst plezant vertoeven. Uiteindelijk vluchtte ze - ze nam haar kinderen mee:

Hansen, geboren in Den Haag, beweert onlangs te zijn gevlucht uit gebied dat in handen is van Islamitische Staat. Dinsdag gaf ze een interview aan tv-zender Kurdistan24, waarin de vrouw verslag doet van haar belevenissen bij IS en haar vlucht naar Koerdisch gebied. Ze werd naar eigen zeggen vorig jaar september, samen met haar twee zoons, door haar Palestijnse man meegevoerd naar IS-gebied in Syrië. Zij zouden op vakantie gaan en vluchtelingen helpen, was haar door haar man bij vertrek uit Nederland verteld. Ze bleken zich aan te sluiten bij IS. ‘Ik wilde helemaal niet naar Syrië. Hij dwong me.’ Ze vond het leven in het IS-kalifaat ‘een hel’.

Haar buren vonden dat een vreemd verhaal. Als je naar Turkije gaat verlaat je je huis immers niet zomaar opeens. Nee, je zorgt ervoor dat alles netjes en opgeruimd is en dat de lichten uitstaan. Pas dan ga je op weg. Dat doe je niet stiekem en al helemaal niet op stelten; dat kan gewoon publiekelijk, zonder geniepig te doen.
Het Openbaar Ministerie vindt Laura's verhaal ook bijzonder verdacht. Het gevolg? Toen ze vandaag aankwam op Schiphol werd ze meteen opgepakt:

Het ministerie van Buitenlandse Zaken had eerder al laten weten dat de 20-jarige vrouw sowieso zou worden verhoord bij aankomst in Nederland. Of ze zou worden opgesloten, hing af van wat ze zelf op haar kerfstok had. Het is niet duidelijk of haar arrestatie een formaliteit is, of dat het OM inmiddels meer informatie heeft.

Wel liet het OM gisteravond in een persverklaring weten dat het onaannemelijk is voor buitenlandse vrouwen om in Syrië te verblijven 'zonder betrokken te raken bij de gewapende strijd dan wel op andere wijze ondersteunende handelingen te verrichten voor IS'.

Als Laura echt tegen haar wil meegenomen is naar het door ISIS bezette gebied moet ze natuurlijk gesteund worden door de Nederlandse staat. Daar kan geen misverstand over bestaan. Maar eerst moet wel uitgezocht worden of haar verhaal daadwerkelijk klopt. Als dat niet zo is betekent dit immers dat Laura zelf een extremist is... en daardoor zélf een gevaar vormt voor de Nederlandse samenleving.
Oh, en als ze werk heeft gedaan voor ISIS -- wat zeer wel mogelijk is -- moet ze gestraft worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten