Nederlandse kaasboeren geteisterd door professionele kaasbendes

Geen categoriejan 09 2016, 18:00
Je zou denken dat de titel van dit stuk cynisch is, maar dat is allerminst het geval. Nederlandse kaasboeren worden sinds kort namelijk echt geteisterd door bendes die het voorzien hebben op hun (heerlijke) producten.
Ivonne Noordam, van kaasboerderij Noordam in Hellouw legt uit dat haar zwager normaal gesproken altijd even langs de koeien loopt om te kijken of het allemaal goed met ze gaan. Op die avond deed hij dat een keertje niet. "Achteraf ben ik er blij om," zegt ze tegen het Algemeen Dagblad. "Ik had het niks gevonden als hij die lui was tegengekomen."
Met "ze" doelt Ivonne op de kaasbende die boerderij van de familie in de nacht van 1 oktober vorig jaar plunderden. Al met al namen de dieven zo'n 200 kazen mee met een totale waarde van maar liefst 25.000 euro. Ivonne legt uit:

"Alles tussen belegen en brokkel namen ze mee. Alleen de beste oude kaas, dus. Ze wisten precies waar ze voor kwamen."

Uit onderzoek van het AD blijkt dat de familie Noordam niet de enige kaasboeren zijn die onlangs te maken hebben gehad met dit soort dieven. Hoewel de daders nog niet zijn opgepakt -- ze weten wat ze doen en laten geen vingerafdrukken achter -- is het de boeren duidelijk dat het om Oost-Europese bendeleden gaat.
Irene van de Voort, voorzitter van de Boerderijzuivelbond, legt uit:

"Ze prikken de banden van de boeren lek, doven de straatverlichting in de buurt, en laten geen enkele vingerafdruk achter. Ze weten precies wat ze moeten hebben. Dit zijn professionals."

Ook zijn er videobeelden van de dieven waarop de boeren zeggen te zien dat het inderdaad Oost-Europeanen en waarschijnlijk zelfs Russen zijn.
Dat laatste is niet geheel onverwacht. Van de Voort:

"Onze boerenkaas is daar een delicatesse, rijke Russen zijn er dol op. Er ligt daar inmiddels heel veel namaak-Gouda in de schappen, maar dat verschil proef je zo. En blijkbaar bestellen de allerrijksten nu hun kaas op een andere manier."

De reden dat de rijken het zo moeten bestellen is dat Rusland en de Europese Unie met elkaar verwikkeld zijn in een handelsoorlog met allerlei boycotts. Nederlandse boerenkaas is daar een prominent slachtoffer van -- tot voor kort leverde de kaashandel met Rusland Nederlandse boeren zomaar 230 miljoen euro op. Per jaar.
Het bewijst maar weer eens dat boycotten meer kapot maken dan ondernemers -- boeren zijn immers ondernemers -- lief is, en dat ze vaak meer problemen opleveren dan de overheid denkt. Misschien tijd om de handelsoorlog dan toch maar te beëindigen en om een andere manier te bedenken om Rusland te bestraffen voor Poetins onacceptabele gedrag in Oost-Oekraïne?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten