'Nederlandse' migrantensmokkelaar opgepakt in Frankrijk

'Nederlandse' migrantensmokkelaar opgepakt in Frankrijk

De Franse autoriteiten hebben een Nederlander (van Guinese afkomst) aangehouden wegens verdenking van mensensmokkel. Hij zou, samen met twee Afghanen, ruim honderd migranten het Kanaal over hebben gebracht.

De mensensmokkelaar werd opgepakt omdat hij tegen betaling een aantal opblaasboten zou hebben geleverd aan migranten die het Kanaal over wilden steken. Hier zou één migrant bij zijn verdronken en dit was volgens Franse autoriteiten de hoofdreden voor onderzoek naar deze smokkeloperatie. Sterker nog, wat de aandacht op hen heeft gevestigd, is de Iraanse migrant die aanspoelde bij IJmuiden. Afgelopen maandag werden ook twee Afghanen opgepakt die in verband worden gebracht met deze 'Nederlandse' mensensmokkelaar.

In totaal zijn er in de maanden augustus en september zo'n honderd migranten in die bootjes gestapt en betaalden daarvoor elk tussen de 1.000 en 3.000 euro. Geen moeilijk rekensommetje voor nodig om aan te tonen wat voor lucratieve business dit is.

Wat wel opvallend is, is dat het hier ging om Iraanse en Afghaanse migranten, in plaats van de Afrikaanse. Hoe die het zo ver hebben kunnen schoppen is mij een raadsel. Maar goed, terug naar de mensensmokkelaars.

De 'Nederlander' en de twee Afghanen, tussen de 28 en 45 jaar oud, worden voorgeleid aan de Franse rechter. 'Hulp aan illegalen' en 'doodslag' wordt hen ten laste gelegd. En dat zal eens tijd worden ook. Deze drie heren zijn verantwoordelijk voor ongeveer 10 procent van de overstekende migranten (in 2019) geweest.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer