Nederlandse politiek vindt Brits akkoord maar niks, maar Nederlandse burgers zijn wél fan

Geen categoriefeb 21 2016, 14:00
Regering en inwoners staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om het Britse referendum dat in juni gehouden zal worden.
Nu gisteren duidelijk werd dat Camerons beloofde referendum ook echt georganiseerd gaat worden, maakte zich in Den Haag al snel een soort irritatie meester van vele politici. Het was een smetje op het blazoen van de Europese eenheid, en dat gaat er nooit bijzonder goed in. PvdA, CDA en VVD lieten dan ook sceptische geluiden horen:

Wanneer ook zij uitzonderingen gaan eisen, kan vooral de oplossing van het vluchtelingenprobleem problematisch worden. VVD-Kamerlid Mulder waarschuwt: „Deze actie van premier Cameron heeft veel kwaad bloed gezet bij Oost-Europese landen en Frankrijk. Wat doen zij als er straks afspraken moeten worden gemaakt over het verdelen van asielzoekers?” Ook bij coalitiegenoot PvdA leeft de vrees dat de actie van Cameron invloed heeft op de onderlinge solidariteit. „Dit begon als een verkiezingsstunt van Cameron en eindigt nu met veel drama en een deal”, reageert Kamerlid Maij.

En:

CDA-leider Buma vindt dat de Britse regering de afgelopen dagen vooral theater maakte om de eigen bevolking te laten zien hoe hard ze strijdt voor de landsbelangen. Dat is een risico. „De ratio werd ondergeschikt aan de emotie in Engeland. Dit moeten we niet elk jaar krijgen, met 28 lidstaten.”

Maar de scepsis die de grote middenpartijen laten horen, wordt totaal niet gevoeld onder burgers. In de peiling van Maurice de Hond die vandaag uitkwam, bleek juist dat mensen in het land zelf het referendum wel zien zitten. Sterker nog, wat Nederlandse kiezers betreft kan er niet snel genoeg een soortgelijk Nederlands referendum plaatsvinden!
Clipboard01
Dames en heren: de kloof tussen de burger en politiek.. Treffender kan deze niet in beeld worden gebracht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten