Nederlandse vaccinpuinhoop wordt opnieuw groter: inenten met Janssen-vaccin uitgesteld om ultra-zeldzame bijwerking

Nederlandse vaccinpuinhoop wordt opnieuw groter: inenten met Janssen-vaccin uitgesteld om ultra-zeldzame bijwerking

Geen categorieapr 14, 20:00
Opnieuw een tegenvaller wat betreft de vaccinatiestrategie in Nederland: het inenten met het Janssen-vaccin wordt uitgesteld. Wat betekent dat ziekenhuispersoneel en GGZ-medewerkers en -cliënten nog even moeten wachten op hun eerste prik. Na AstraZeneca lijkt er nu ook al gedoe te ontstaan over het Janssen-vaccin, nog voordat überhaupt de eerste prik in Nederland is gezet.
De Rijksoverheid meldt dat het inenten met Janssen is uitgesteld op verzoek van de vaccin-ontwikkelaar zelf. Nederland heeft bijna 80.000 doses ontvangen, maar ze mogen voorlopig nog niet worden gebruikt. De fabrikant wil namelijk eerst de resultaten van het onderzoek naar bijwerkingen afwachten. In Amerika zijn er namelijk zes mensen opgedoken met trombose nadat miljoenen een vaccinprik krijgen, en omdat de paniek in Europa al groot is vanwege de bijwerkingen van AstraZeneca besluit men het zekere voor het onzekere te nemen.
Diederik Gommers baalt enorm van dit besluit. Volgens hem is dit een flinke klap voor het ziekenhuispersoneel. De rek is eruit bij hen en velen wachten al lang op een prik, en zij moeten nu opnieuw wachten. Tegen het AD zegt hij hierover:

"Je loopt elke dag risico op een coronabesmetting en dat doet iets met je. Iedereen zit erdoorheen."

Het is te hopen dat het zich ontluikende Janssen-drama geen kopie wordt van de AstraZeneca-drama, want dat zou een klap in het gezicht betekenen voor het Nederlandse vaccinatiebeleid, wat toch al niet zo lekker loopt.
Nu is het voorlopig nog even wachten op de resultaten van het onderzoek van het Europees Geneesmiddelenbureau. Als zij groen licht geven, wat hopelijk volgende week gebeurt, kan men het prikken met Janssen eindelijk starten. En wellicht dat Nederland dan éíndelijk die groepsimmuniteit kan veroveren begin deze zomer. Het zou tijd worden!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten