Nederlandse wielerheld Tom Dumoulin zet vraagtekens bij Tour-overwinningen Bradley Wiggins

Nederlandse wielerheld Tom Dumoulin zet vraagtekens bij Tour-overwinningen Bradley Wiggins

De strijd voor een schone wielrennerij gaat door.

Tom Dumoulin, de Nederlandse hardrijder die volgend jaar ook mee wil doen voor het podium in in ieder geval één grote ronde, zegt tegen het dagblad De Limburger dat hij vraagtekens zet bij de Tour-overwinningen van Bradley Wiggins in 2011 en 2012.

Onlangs werd bekend dat de Britse wielrenner kort voor zijn Tour de France-overwinningen met toestemming van de internationale wielerbond de UCI anti-astmamedicatie geïnjecteerd kreeg:

"Het is erg raar dat Wiggins telkens in dezelfde periode die medicatie nam. En inspuiten? Dan heb je dus heel erge astma, zoiets doen ze bij normale astmapatiënten al niet. Laat staan bij sporters die alleen maar inspanningsastma hebben. Blijkbaar werkte die spuit van Wiggins ook nog eens wekenlang. Dan moet je wat mij betreft weken uit competitie. Dat zaakje stinkt."

De tijdrijder voegt toe:

"Ik heb nog nooit een attest aangevraagd. Ik heb wel eens een pufje gebruikt, maar daar had ik geen toestemming voor nodig. Dat mocht gewoon. Dit gerommel met attesten gebeurt heel vaak. Het zit nog ingebakken in de sport. En volgens mij worden die attesten bij voorbaat al goedgekeurd. Het systeem werkt voor geen meter."

Harde woorden, maar zeker niet onterecht. Er stonden al langer vraagtekens bij Wiggins' overwinningen, niet in de laatste plaats omdat Team Sky feitelijk stond te springen om hem te lozen en te vervangen met Chris Froome. Dat is wat merkwaardig voor een team dat een Tour-winnaar heeft, in ieder geval als ze zeker weten dat hij zijn rondes schoon gewonnen heeft.

Ondertussen kunnen we natuurlijk trots zijn op Dumoulin. Hij levert steeds weer geweldige prestaties en, misschien nog wel belangrijker, niemand die eraan twijfelt dat hij dopingvrij is.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties