Nederturkse ondernemers bedreigen elkaar met allesvernietigende handelsoorlog

Geen categoriejul 24 2016, 12:00
De strijd tussen Erdogan-getrouwen en de Gülenisten - zoals in Turkije hevig gevoerd - blijft zich ook maar een weg banen naar Nederland. Zelfs in het midden- en kleinbedrijf kan de onderlinge Turkse machtsstrijd worden gevoeld.
Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: het Eindhovens dagblad opende gisteren de kranten met een schrikbarende kop. Over hoe een hele groep mensen in Nederland op slag is veranderd in een boeman en een paria, en moet vrezen voor have en goed:
https://twitter.com/Ibrahimwijbenga/status/756925032006287361
Wie verder leest, ziet dat Nederland een soort slagveld is geworden voor inter-Turkse fitties. Ons land heeft helemaal niets te maken met Erdogan of Gülen, maar toch wordt tussen de twee groepen Turken een gigantische machtsstrijd uitgevoerd. Doel van de Erdogan-fans? Om de (vermeende) Gülenisten in ons land helemaal kapot te maken:

"Arnhemse ondernemers die de Turkse president Erdogan steunen, roepen op tot een boycot van ondernemers die sympathie koesteren voor de geestelijke Fethullah Gülen, de aartsrivaal van de president. Sympathisanten van Gülen vrezen voor een heksenjacht.

Rahmi Gemril, eigenaar van het Arnhemse pluimveebedrijf Gemril, stak zaterdag de lont in het kruitvat. Hij vroeg zijn landgenoten om brede steun om schoon schip te maken met de 'aanhangers van terroristen'."

De AKP-boycotters vergelijken de aanhangers van Fethullah Gülen met ISIS-terroristen, en een uitbater van een partycentrum pocht dat hij enkele huwelijksfeesten van Gülenisten heeft geannuleerd. Moet je je voorstellen dat dit gebeurt: vanwege politieke trammelant in een land aan de andere kant van je continent, zie jij ineens een streep gehaald door je bruiloft en moet je andere plannen maken. Bizar.
Het is overigens niet alsof Gülen zo'n lieverdje is, maar deze intimidatiecampagnes zijn in Nederland woonachtige mensen onwaardig. Hier kennen we het principe agree to disagree waar we kunnen samenleven met anderen die niet altijd al onze opvattingen delen. Je hebt hier de mogelijkheid om te zijn wie je bent.
Deze geïmporteerde Turkse stammenstrijd staat daar haaks op. Vecht je Turks-nationalistische vetes alsjeblieft uit in Istanbul of Ankara, maar laat Nederland gewoon met rust. En stop met die opruiende taal, want er gaan zo nog eens gewonden vallen. In Nederland. Vanwege inter-Turkse aangelegenheden: een beter voorbeeld van mislukte integratie kan je haast niet bedenken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten