Nee, Oprah, je loog gewoon

Geen categorieaug 14 2013, 10:14
Oprah biedt haar excuses - soortement, iets van - aan voor uitspraak over racisme in Zwitserland.
Op het moment dat Oprah Winfrey een racisme-film aan de man probeert te brengen zegt ze dat ze juist op dat moment racistisch bejegend werd in een Zwitserse winkel. Ja, ja, het is vreselijk: de verkoopster liet haar alleen maar tassen van een paar duizend dollar zien, in plaats van één van 38.000 dollar. 
Iets met dat ze die tas 'toch niet kon betalen'.
Een vreemde opmerking: Dat soort zaken verkopen alleen maar aan rijke klanten. Racisme zal daar niet snel voorkomen, al helemaal niet omdat Zwitserland bijzonder populair is onder Arabische rijken. Ze zijn daar dus wel het één en ander gewend aan buitenlanders (en mensen met een kleurtje).
Hoe dan ook, toen Oprah haar relaas deed beweerde ze het ver-schrik-ke-lijk te vinden, maar wilde ze de naam van het bedrijf niet noemen. Raar. Als een winkel racistisch tot op het bot is wil je dat, lijkt me, publiekelijk aan de kaak stellen. Al helemaal als je, zoals Oprah, iemand bent die nogal actief bezig is met (het volgens jezelf bestrijden van) racisme.
Daar komt bij dat Oprah ook weet dat als zij iets in heel vage termen zegt, de media er meteen op zullen duiken in een poging om te ontdekken welke winkel het was. En als ze daar niet achterkomen maken ze wel even snel een heel land zwart. Zoals Oprah heel goed weet hebben ze daar geen en-kel probleem mee.
Dat kun je allemaal voorkomen door de 'racistische' winkel bij naam en toenaam te noemen. Op die manier kunnen anderen ook nagaan of je verhaal eigenlijk wel klopt.
Nou, Oprah wilde dat niet doen, maar gelukkig is de verkoopster in kwestie niet te beroerd om van zich te laten horen. Zoals Breitbart gisteren berichtte beweert ze namelijk dat Oprahs verhaal niet deugt:

'I didn't hurt anyone. I don't know why someone as great as her must cannibalize me on TV. If it had all taken place as she claimed, why has she not complained the next day at the wedding of Tina Turner with Trudie Goetz, my boss? She was there also at the Turner wedding as a guest. I don't understand it. ... I spoke to Oprah Winfrey in English. My English is OK but not excellent, unfortunately. ... I didn't know who she was when she came into the store. That wouldn't have made any difference if I had".'

Ook vertelt ze dat ze Oprah weliswaar eerst een andere tas liet zien (omdat deze ook erg mooi en van een goede kwaliteit was, maar was goedkoper - dit onder het motto, waarom zou je een dure tas kopen als je een net zo goede tas voor aanzienlijk minder kunt aanschaffen? Dat noemen ze nou service, Oprah), maar dat ze daarna aanbood om de duurdere tas ook nog even te bekijken. Daar had Oprah geen trek in; ze vond het wel best zo.
Gezien de omstandigheden is het relaas van de verkoopster veel geloofwaardiger dan dat van Oprah, die beweerde dat de verkoopster haar ondanks vele malen aandringen de tas weigerde te laten zien. Geen mens die daar intrapt, natuurlijk: een verkoopster van één van de beste en duurste winkels van Zwitserland die je een tas niet wil laten zien? Hmhmm. Juist ja.
Het ultieme bewijs dat Oprah de waarheid niet vertelde is het soortemet excuus dat ze gisteren heeft doen uitgaan:

No, when confronted with the shop girl's charge, Oprah issued a non-apology apology saying she was "sorry" the incident "got blown up."

Zoals Breitbart.com-redacteur John Nolte uitlegt:

Well, who blew it up? While promoting the movie, Oprah also shared the anecdote with Larry King. Obviously, this anecdote is part of Oprah's "Butler" promotional tour.

If we had a media worth a damn, it is right about now that they would be all over this.

There is more than enough evidence to suggest the possibility that Winfrey just exposed some innocent sales clerk to worldwide racial infamy using an exaggerated anecdote.

Beste Oprah, het is ons al lang duidelijk: je hebt het verhaal uit je duim gezogen om je nieuwe film, "Lee Daniels' The Butler" aan de man te brengen. Dat je daar een onschuldige verkoopster, een goede winkel, en een mooi land voor zwart moest maken (figuurlijk dan he, ook dit is niet racistisch bedoeld) zal je blijkbaar een zorg wezen.
Beschamend. Ook al omdat het van een vrouw komt die weet dat ze veel macht en invloed heeft. En dat alleen maar om snel nog even een miljoen of wat te verdienen terwijl ze al meer geld heeft dan ze ooit zal kunnen uitgeven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten