New Yorkse moslim pleit schuldig voor het steunen van ISIS

Geen categorieaug 15 2015, 19:00
Abdurasul Hasanovich Juraboev een 25-jarige moslim uit New York heeft toegegeven voor de rechtbank dat hij ISIS steunt.
Een man uit Oezbekistan die in Brooklyn, New York woont heeft afgelopen vrijdag bekend dat hij materiële steun wilde verlenen aan ISIS, de radicaal-islamitische terroristische organisatie die grote delen van Syrië en Irak bezet houdt.
Abdurasul Hasanovich Juraboev pleitte schuldig en kan veroordeeld worden tot 15 jaar cel.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie laat dat weten in een persverklaring. Volgens het ministerie was Juraboev bereid en van zins om aanslagen te plegen voor ISIS in de Verenigde Staten of in andere landen. Justitie gaat verder:
"Terrorismebestrijding is een absolute topprioriteit voor ons. Deze zaak maakt eens temeer duidelijk dat we er alles aan doen om mensen die ISIS of andere terroristische organisaties steunen voor het gerecht te slepen."
De wannabe terrorist werd in februari van dit jaar samen met vier andere terreurverdachten gearresteerd. Hij kwam voor het eerst op de radar van de FBI toen hij reacties achterliet op een Oezbeekse website die ISIS steunt. Hij schreef:
"Groeten! We willen onze steun uitspreken voor ISIS ook al wonen we niet in het Midden-Oosten."
Vervolgens vroeg hij de beheerders van de website:
"Is het mogelijk dat we onszelf opofferen als martelaren in Amerika? Wat ik wil zeggen is: wat als we Obama doodschieten en vervolgens zelf worden doodgeschoten, is dat voldoende om een martelaar te worden? Het zal de ongelovigen zeker angst aanjagen."
Gelukkig konden de autoriteiten ingrijpen voordat Juraboev en zijn terroristische groepje in actie konden komen. De terroristen in spé werden uiteindelijk opgepakt en vervolgd. Juraboev zal ongetwijfeld - en gelukkig - een lange gevangenisstraf krijgen zodat hij geen bedreiging meer zal vormen voor Amerikanen of anderen.
Hoewel het mooi is dat Juraboev en zijn mede-extremisten gearresteerd zijn maken sommige Amerikaanse commentatoren zich desalniettemin ernstig zorgen over ISIS-fans in Amerika. Zij zijn bang dat er uiteindelijk toch een aanslag gepleegd zal worden, puur en alleen omdat de autoriteiten niet iedereen in de gaten kunnen houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten