87-jarige oma keert na 70 jaar terug in het klaslokaal en maakt haar universitaire opleiding eindelijk af

Geen categorieaug 15 2015, 20:00
Je bent nooit te oud om te leren.
Eleanor "Jean" Kops bewijst dat. Deze 87-jarige dame heeft vandaag namelijk haar Bachelor binnengehaald; dit nadat ze 70 jaar geleden haar opleiding onderbrak.
Eleanor begon in 1945 aan haar opleiding, maar hield er na twee jaar alweer mee op. Zij en de liefde van haar leven - Lyle - wilden namelijk een gezinnetje stichten in het plaatsje Bassett in Nebraska. Ze legt uit:
"Ik had er een beetje genoeg van. Er waren niet veel opties voor meisjes; ik moest bijna gedwongen studeren om lerares te worden."
Het probleem daarmee was dat ze dat helemaal niet wilde worden. Maar ja, in 1945 waren vrouwen nog niet goed geëmancipeerd, zeker niet wat opleidingen betrof. Daarom hield ze er dus mee op en begon ze aan een lang leven samen met haar man. Ze kreeg vijf dochters en was gelukkig.
[caption id="attachment_117386" align="aligncenter" width="596"]Eleanor in haar jonge jaren tijdens haar eerste jaren aan de universiteit. Eleanor in haar jonge jaren tijdens haar eerste jaren aan de universiteit.[/caption]
Toch ontbrak het altijd aan iets; die bachelor. Dit ondanks het feit dat ze een miskraam had en dat het jonge gezin weinig geld te makken had: ze woonden in een huis zonder elektriciteit en stromend water. Om de zaken nog erger te maken werd hun woning op een gegeven moment zelfs verwoest door een grote brand.
In 2011 kwam er een einde aan Eleanors leven met Lyle: hij overleed toen namelijk. Eleanor was ziek van verdriet en eenzaamheid, en had iets nodig om zichzelf mee te vermaken. Er is immers niets ergers dan, na een lang en gelukkig huwelijk, opeens in je eentje verder te moeten zonder iets om handen te hebben.
[caption id="attachment_117387" align="aligncenter" width="494"]Eleanor en haar man Lyle hielden ongelooflijk veel van elkaar. Lyle overleed in 2011. Eleanor en haar man Lyle hielden ongelooflijk veel van elkaar. Lyle overleed in 2011.[/caption]
Daarom stelde één van haar dochters voor dat ze terug zou gaan naar de universiteit om alsnog een opleiding af te maken. Eleanor vond dat goed klinken, maar er was een probleem: ze was bang dat ze op haar hoge leeftijd niet goed kon leren. Om zichzelf te testen besloot ze om een paar online cursussen te doen. En wat bleek? Het ging haar prima af!
Daardoor nam ze in 2012 het besluit om toch nog naar de universiteit te gaan: de University of Nebraska-Lincoln.
Een jaar nadat ze haar opleiding begon liet Eleanor weten aan een lokale krant dat ze in het begin "bang was." Dat veranderde echter snel:
"Ik vind het eerlijk om omringd te zijn door jonge mensen. En ik heb ontdekt dat je werkelijk nooit te oud bent om te leren."
Eleanor leerde niet alleen belangrijke lessen van haar professoren en klasgenoten, ze bracht hen ook enkele belangrijke lessen bij:
"Op een gegeven moment spraken we in de klas over de drie belangrijkste dingen die een goed huwelijk moet hebben. Ik verraste iedereen toen ik zei dat de twee belangrijkste aspecten van een goed huwelijk liefde en respect zijn. Alle anderen zeiden dingen als kinderen en geld, maar ik heb geleerd dat je daar niets aan hebt als je niet van elkaar houdt en geen liefde voor elkaar hebt."
Ze voegt daar aan toe:
"Ik vertelde iedereen dat ik met mijn man trouwde omdat ik van hem hield en dat ik tot de laatste dag van zijn leven van hem hield."
Nu zet ze dus een punt achter dit hoofdstuk in haar leven. Hoewel ze bepaalde lessen erg moeilijk vond worstelde zich er doorheen en mag ze haar graad vandaag in ontvangst nemen.
Wat ze nu gaat doen?
"Ik denk dat ik gewoon lekker ga zitten en de hele dag naar mijn diploma ga kijken."
Als iemand het verdient om te genieten is het Eleanor wel. Wat een dame en wat een voorbeeld voor jongeren én ouderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten