Zoon Osama Bin Laden roept op tot aanslagen

Zoon Osama Bin Laden roept op tot aanslagen

Al Qaeda heeft een video vrijgegeven waarin Osama Bin Ladens zoon Hamza radicale moslims oproept om aanslagen te plegen.

Dat berichte de Britse krant The Independent.

In de video roept Hamza Bin Laden aanhangers van Al Qaeda en andere radicaal-islamitische organisaties om aanslagen te plegen in steden als Tel Aviv, Parijs, Washington en Londen.

Hamza is tegenwoordig een twintiger. Zijn bijnaam is 'de kroonprins van het terrorisme.' Men neemt over het algemeen aan dat hij de toekomstige leider is van Al Qaeda, de terroristische organisatie die zijn vader Osama opzette. Op dit moment wordt die terreurclub geleid door Ayman Al-Zawahiri, Osama's voormalige nummer twee. De Egyptenaar is echter oud en staat natuurlijk al lange tijd op de dodenlijst van de Verenigde Staten. Het is niet ondenkbaar dat hij in de komende jaren overlijdt; ofwel door ouderdom, ofwel door een goed geplaatste raket van Amerika.

Hamza, die dus net zo radicaal en haatdragend is als zijn vader, rept in zijn oproep in het geheel niet over ISIS, de terroristische groepering die grote delen van Irak en Syrië in handen heeft en tegenwoordig de voornaamste concurrent is van Al Qaeda. Waar radicale moslims zich in het verleden wilden aansluiten bij Al Qaeda kiezen ze nu maar al te vaak voor ISIS; geen wonder dus dat Hamza daar geen woorden aan vuil wil maken.

Rita Katz, directeur van anti-terrorisme organisatie SITE, laat weten op Twitter dat Al Qaeda Hamza inzet in een poging om populairder te worden. Alle ogen zijn tegenwoordig gericht op ISIS; dat zit Al Qaeda's leiders niet lekker. Daarom wordt de zoon van Osama nu naar voren geschoven.

Katz legt uit:

"Al Qaeda's leiders willen dat Hamza in de toekomst een leider wordt: iemand die geliefd en inspirerend is [red.: onder en voor radicale moslims] en die niet betrokken is geweest bij welke interne machtsstrijd dan ook."

In zijn boodschap roept Hamza Bin Laden radicale moslims op om 'het strijdtoneel' te veranderen: van Gaza, Kabul en Bagdad naar Parijs, Londen, Washington en Tel Aviv. Daarbij zegt hij nadrukkelijk dat extremisten op eigen houtje moeten opereren. Dat soort terroristen noemen we 'lone wolves' (eenzame wolven). Het is bijzonder lastig voor westerse autoriteiten om hen in de gaten te houden omdat ze weinig tot niet communiceren met gelijkgestemden.

Hoewel Hamza tien jaar geleden een tiener was nam hij toen al deel aan terroristische aanslagen in Pakistan en Afghanistan. Zijn vader, de terrorist Osama die gelukkig uit de weg werd geruimd door Amerika, heeft hem dus al vanaf jonge leeftijd voorbereid op het leiderschap van Al Qaeda. Als hij niet ook wordt uitgeschakeld is de kans groot dat hij die ambitie zal realiseren.

Natuurlijk is het duidelijk een paniekactie van Al Qaeda - ze doen dit om ISIS het wind uit de zeilen te nemen - maar het is toch ook bijzonder zorgwekkend; het bewijst namelijk maar weer eens dat Al Qaeda weliswaar verzwakt is in sommige opzichten, maar nog altijd in leven. En dat is een groot probleem; zoals Hamza duidelijk maakt willen deze extremisten namelijk nog altijd grootschalige aanslagen plegen op onschuldige westerlingen en Israeli's.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer