NGO migrantenschepen varen onterecht onder de Nederlandse vlag: Kabinet wil er niets aan doen

Geen categoriejun 22 2018, 20:00
Woede vanuit Italië over schepen van twee Duitse hulporganisaties. Deze schepen helpen vluchtelingen die de Middellandse Zee opvaren op een gammel bootje. Sinds de installatie van de nieuwe regering in Italië wordt er zeer sterk opgetreden tegen NGO's die vluchtelingen aan land willen brengen aan de Italiaanse kust. De boten van die Duitse NGO's varen onder de Nederlandse vlag, maar onterecht. Schending van wettelijke constructies aangaande varen op internationale wateren.

et schip van de Duitse hulporganisatie Lifeline, dat de woede heeft gewekt van de Italiaanse regering, is ingeschreven bij het Koninklijk Nederlands Watersportverbond.

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zegt dat dit niet meer is dan een soort eigendomsbewijs. Het is geen nationaliteitsbewijs of 'zeepaspoort'. Ze begrijpt niet waarom de eigenaar of gebruiker van het schip de indruk wekt dat dat wel zo is.

"Als eigenaar van zo'n schip weet je heus wel wanneer je wel en niet onder de Nederlandse vlag vaart", zegt ze. Maar het kabinet vindt het niet nodig stappen te ondernemen tegen de eigenaar.

Uiteindelijk wil het Kabinet niets doen verder aan deze kwestie.Dat is kwalijk, want het gaat wel om schepen die pretenderen onder de Nederlandse vlag te varen terwijl dat helemaal niet de bedoeling. Daarnaast, het zijn Duitse NGO's die onder de Nederlandse vlag varen en dan ook nog de toorn van de Italianen over zich hebben afgeroepen.
Niet dat het Kabinet iets hoeft te doen natuurlijk, maar het zo een teken zijn van good will als ze er zich wel mee zou bemoeien. Nu blijft het in het midden en lijkt Nederland er geen zier om te geven wat daar verder gebeurt. Nu willen de Italianen er zelf iets aan gaan doen, omdat de organisaties illegaal opereren en onterecht onder de Nederlandse vlag varen:

De nieuwe Italiaanse bewindslieden zien in het mogelijk oneigenlijk gebruik van de Nederlandse vlag een bevestiging van hun vermoedens dat de Duitse ngo’s niet deugen en mensen smokkelen. Zo nam de Lifeline donderdagochtend 239 migranten aan boord om naar Europa te varen, terwijl de Libische kustwacht al onderweg was, zei de Italiaanse minister van Infrastructuur Danilo Toninelli.

Of de migranten straks worden toegelaten tot Italië maar zeer de vraag. Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zou Malta inmiddels hebben gevraagd het schip tot een haven toe te laten, zodat ‘de opvarenden geen gevaar meer lopen, het schip kan worden opgebracht en de bemanning gestopt’.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten