Nieuw onderzoek naar Volkert van der Graaf, gelukkig!

Geen categoriejan 28 2014, 20:30
Volkert van der Graaf zou binnenkort op vrije voeten moeten komen. Zo ver is het echter nog niet. De kans is aanwezig dat de moordenaar van Fortuyn langer moet brommen.
Enkele weken geleden schreef ik een artikel over Volkert van der Graaf. Ik riep toen staatsecretaris Teeven op om gebruik te maken van de laatste mogelijkheid om Volkert van der G. langer in de cel te houden. Dat artikel kunt u hier lezen. Ik schreef dat artikel naar aanleiding van het volgende nieuws:

De VVD ziet in de proefverloven die Van der G. de komende tijd krijgt, zelfs een kans om de vrijlating van de moordenaar te dwarsbomen. „Als het proefverlof van Van der G. leidt tot maatschappelijke onrust of verstoringen van de openbare orde, zou de voorwaardelijke invrijheidstelling nader moeten worden bekeken”, oordeelt Kamerlid Van der Steur. Het CDA ziet nu al redenen om Van der G. zijn vrijlating te weigeren. Zo werkt hij niet mee aan een programma om zijn kans op recidive te verminderen. „Ik kijk met argusogen naar wat het OM nu gaat doen”, zegt Kamerlid Oskam.

Strohalm
Het OM is dat nieuws niet ontgaan. Je weet natuurlijk niet de intenties van het OM (of Teeven?), maar vandaag kwam naar buiten dat het Openbaar Ministerie een nieuw onderzoek naar Volkert van der Graaf gaat starten. Men grijpt dus de laatste strohalm. Het zou maar zo kunnen dat Volkert van der Graaf dit jaar niet op vrije voeten komt, maar zijn straf helemaal moet uitzitten en pas in 2020 vrij komt. Achttien jaar na dato, achttien jaar na de moord.

Het Openbaar Ministerie laat nieuw onderzoek doen naar Volkert van der Graaf. Het onderzoek zou bedoeld zijn om de psychische toestand van de moordenaar van Pim Fortuyn te bekijken. Ook zou in kaart moeten worden gebracht hoe groot de kans is dat Van der Graaf weer in de fout gaat. Van der Graafs advocaat Stijn Franken bevestigt dat er opnieuw onderzoek wordt gedaan, maar wil daar verder niet op ingaan.

Uitzonderingen
Nu moet het recht haar loop hebben. Voor Volkert van der Graaf gelden de regels die golden toen hij veroordeeld werd. Dat betekent dat Volkert van der Graaf vrij moet komen na twee derde van zijn straf te hebben uitgezeten. Dat is echter geen wet der Meden en der Perzen. Er zijn uitzonderingen die zo'n vervroegde vrijlating onwenselijk maken. De rechter heeft dan de mogelijkheid om een gevangene, in dit geval Volkert van der G., langer in de cel te houden.
Bij Volkert van der G. spelen dergelijke uitzonderingen. Zo is de kans aanwezig dat hij opnieuw de fout ingaat. Als die kans aanwezig is, mag Van der Graaf niet vrij komen voor hij zijn hele straf heeft uitgezeten, dat lijkt me helder. Ook psychisch wordt Van der Graaf doorgelicht. Daar verwacht ik niet veel van. Volgens mij is Van der Graaf bij zijn volle verstand. Dat maakt de moord op Pim Fortuyn ook extra wrang. Volkert van der G. wist heel erg goed wat hij deed. Hij heeft er ook nooit spijt over betuigd. Het is van de zotte dat zo iemand na twaalf jaar al vrij rond loopt.
Mopperen
Ik ben heel erg benieuwd wat er uit het nieuwe onderzoek van het OM komt. Als men het voor elkaar krijgt dat Volkert van der Graaf binnen de regels van ons rechtssysteem langer in de cel moet blijven zitten, hoor je mij niet mopperen.
Alles behalve.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten