NIEUWE PROGNOSE: Winst VVD blijkt nog groter, CDA laat PVV en D66 ver achter zich

Geen categoriemrt 16 2017, 00:29
Als we bij de exitpolls eerder op de avond al verbaasd waren over de enorme winst van de VVD, is die verbazing met het groeien van de zetelaantallen aardig meegegroeid.
Het lag wel in de lijn der verwachtingen dat de VVD zou gaan scoren met hun aanpak van de Turkije-crisis: eventjes totaal anders doen dan normaal, waardoor Rutte opeens de sterke leider was die we nooit eerder zagen, en na deze verkiezingen ook zeker niet meer zullen zien. Dat komt echter niet doordat hij het Torentje zal moeten verlaten: zijn winst wordt alleen maar groter, en het wordt steeds lastiger om de VVD links te laten liggen. De eerste echte prognose - die die gebaseerd is op echte uitslagen - is als volgt:

VVD 33
PvdA 9
PVV 18
SP 13
CDA 25
D66 18
CU 6
GL 13
SGP 3
PvdD 5
50Plus 4
FvD 2
Denk 1

Jawel: de VVD krijgt niet 31, maar wel 33 zetels als het hierbij blijft. En ja, de PVV doet het nog slechter dan verwacht: zelfs 19 zetels mag Wilders zich niet meer op verheugen, voor zover er al iets heugelijks was aan deze hele uitslag voor hem. Nee, dit is niet de dag van Geert Wilders: de internationale media die hierheen zijn gekomen om de verkiezingen te verslaan wrijven dan ook allemaal in hun handen van blijdschap.
Wie óók zeker reden tot blijdschap hebben, zijn de mensen van het CDA: zij zijn als een raket gestegen van de eerder verwachte 19 zetels naar 25, waarmee ze de overduidelijke nummer twee van Nederland zijn geworden - als het hierbij blijft uiteraard. Door het herinvoeren van het handmatig tellen - en dan bedoel ik ook echt handmatig, van het stemhokje tot de uiteindelijke uitslag - duurt het allemaal stukken langer dan vorige keer, en is geduld al helemaal een schone zaak geworden.
En eerlijk gezegd word ik persoonlijk een stuk vrolijker van deze prognose dan van de exitpolls eerder vanavond: zowel GroenLinks als DENK levert stevig in ten opzichte van die eerdere verwachtingen: op basis hiervan zou Kuzu alleen nog maar in zijn eentje de Kamer onveilig mogen gaan maken. Prachtig natuurlijk! En ook mooi: Forum voor Democratie ziet hier haar verwachte twee zetels nog een bevestigd. Helaas krijgt ook hier VoorNederland nog geen zetel, en naarmate de avond verstrijkt wordt die kans natuurlijk steeds kleiner. Maar hij is er nog steeds, en De Dagelijkse Standaard zal deze uitslagen en hoop op mooie uitslagen nog voor u blijven verslaan!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten