ANP wijzigt prognose weer: uitslag komt steeds meer in de buurt van de exitpolls

Geen categoriemrt 16 2017, 1:24
Even leek het erop dat de VVD en het CDA hun enorme overwinningen nog verder gingen uitbreiden, maar dat wordt - helaas Mark! - in de nieuwste versie van de ANP-prognose toch weer wat gerelativeerd.
Als Mark Rutte al aardig tevreden was met de exitpolls - hij verliest wel, maar niet zoveel als gevreesd - was hij dat al helemaal met de prognose die een uur geleden uitkwam: daar kon de VVD namelijk niet enkel op 31, maar zelfs op 33 zetels rekenen. Dat zou natuurlijk een monsterzege zijn geweest die niet alleen onverwacht, maar ook totaal onterecht was: deze zogenaamd 'rechtse' partij heeft het de afgelopen jaren zo verbruid dat een harde afstraffing wel op zijn plek is. Toch was het vooral Buma die zijn kansen eventjes exponentieel zag groeien: waar hij aan het begin van de avond naar 19 zetels kon uitkijken, waren dat er later opeens 25. Nou, dan gaat hem nu dus niet meer worden, maar een kleine verhoging zit er nog wel in. Het zijn er vooralsnog 20. Dit is het totale beeld wat - net als de vorige voorspellingen - nog kan veranderen natuurlijk:
[caption id="attachment_162446" align="aligncenter" width="399"]Bron foto: NOS Bron foto: NOS[/caption]
Zoals gezegd zitten VVD en CDA dus weer op het niveau van de exitpolls, maar GroenLinks verliest nog even snel twee zetels: smullen dus. Helaas lijkt de PvdA wel weer in de double digits te zitten, maar ondanks dat blijft het natuurlijk een blamage van jewelste bij die partij: ik zeg opdoeken die overbodige handel die zelfs in Amsterdam slechts 8% kregen.
Forum voor Democratie blijft ook hier gelukkig rekenen op twee zetels, wat uitstekend nieuws is. De kans op een zetel voor VoorNederland lijkt echter wel verkeken: bovenstaande percentages zijn weinig hoopgevend. Sterker nog, zelfs Sylvana Simons heeft nu meer kans om de Tweede Kamer ooit als parlementariër te zien. Au. Maar, zoals de verandering van de vorige naar deze prognose wel duidelijk maakt: er kan nog één en ander veranderen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten