Obama hamert op Afrikaanse homorechten in Kenia

Geen categoriejul 26 2015, 10:00
Tijdens zijn staatsbezoek aan het geboorteland van zijn vader, heeft de president de positie van homoseksuelen aangekaart.
De Amerikaanse president Barack Obama is momenteel op staatsbezoek in Kenia. Niet alleen bezoekt hij daar familieleden die hij al jaren niet meer heeft gezien, maar heeft ook gesprekken met president Kenyatta. Die gaan over een aantal onderwerpen, waaronder met name de dreiging van het islamistische terrorisme van Boko Haram (tegenwoordig de West-Islamitische Staat) een belangrijk punt op de agenda was. Maar de op Hawaii geboren Barack Obama heeft zijn Keniaanse ambtsgenoot ook gewezen op de gebrekkige positie van homoseksuelen in Kenia in het bijzonder, maar ook Afrika in het algemeen:
De Amerikaanse president Barack Obama heeft het vandaag opgenomen voor de rechten van homoseksuelen in Afrika. In de Keniaanse hoofdstad Nairobi zei hij dat het discrimineren van homo's hetzelfde is als racisme.
Obama is drie dagen op bezoek in Kenia, het geboorteland van zijn vader. In veel conservatieve Afrikaanse landen, waaronder Kenia, is homoseksualiteit nog verboden.
De speech van Obama werd live uitgezonden op de Keniaanse televisie, en het is voor het eerst in de nationale geschiedenis dat een buitenlands leider oproept tot meer tolerantie. Het contrast tussen Amerika en Afrika kan op dit gebied niet groter zijn. Waar de Verenigde Staten onlangs het homohuwelijk nationaal hebben doorgevoerd, zijn in veel Afrikaanse landen homoseksuele contacten verboden.
Mannen en vrouwen die zich er toch aan 'bezondigen' lopen niet alleen het gevaar aangevallen te worden door de bevolking, maar ook lange gevangenisstraffen te krijgen of zelfs gemarteld. Veel Westerse landen accepteren homoseksualiteit dan ook als geldige reden om te vluchten uit Afrikaanse landen.
President Kanyatta liet zich echter niet overtuigen. Hij merkte op dat homorechten voor Kenia "onacceptabel" en een "non-issue" zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten