Obama's afscheidscadeau: gevluchte Cubanen in VS nu linea recta teruggestuurd naar Castro

Geen categoriejan 13 2017, 9:00
De feeststemming die was ontstaan bij Cubanen na het overlijden van de communistische massamoordenaar Fidel Castro zal met deze maatregel van Obama als sneeuw voor de zon zijn verdwenen.
Het leek eventjes de goede kant op te gaan in Cuba: Fidel Castro es muerto - Fidel is dood! Toen dat nieuws eind vorig jaar bekend werd, brak er een feest van jewelste uit in Cubaanse gemeenschappen over de hele wereld, maar natuurlijk vooral in de Verenigde Staten. Dat land stelde zich meer dan 50 jaar lang op als een veilige haven voor Cubanen die het authoritaire regime van Fidel, en inmiddels zijn broer Raúl, terecht wilden ontvluchten. Het is bekend hoe ernstig de mensenrechten op Cuba geschonden worden, en ergens anders heen vluchten dan naar de Verenigde Staten was nooit een realistische optie. Vandaar dat het geheel terecht is dat de VS deze mensen een nieuw, veilig en vooral vrij thuis aanbood.
Maar helaas: dat is allemaal veranderd when Barack Obama came to town. Hij maakte korte metten met het beleid dat er al sinds de communistische staatsgreep van Fidel op gericht is om zijn regime onderuit te halen. In plaats van een stimulans te bieden voor het omvormen van Cuba tot een degelijk democratisch en kapitalistisch land vond hij het wel welletjes en hief hij de sancties richting het land op. Gewoon, omdat het kan. En dat blijkt met het recente overlijden van opper-dictator Fidel Castro maar weer eens een enorme fout: zijn dood had eindelijk een ommekeer kunnen betekenen, maar aangezien de VS en Cuba nu beste vrienden zijn is daar eigenlijk geen reden meer toe.
En zo zullen Cubanen dus nog vele jaren moet lijden onder het mensonterende systeem dat communisme heet. Alsof dat echter nog niet erg genoeg is, heeft Obama welgeteld één week voor zijn aftreden besloten om hen nog eens even een flinke trap na te geven. Het is namelijk afgelopen met het bieden van een veilig thuis aan onderdrukten: Obama heeft per direct een document getekend dat hen dit ontzegt. Daarmee zullen ze op normale manier asiel moeten aanvragen, wat in Cuba natuurlijk niet bepaald de makkelijkste zaak van de wereld is. Doen ze dat niet, dan worden ze met zeer grote kans linea recta teruggestuurd naar de armen van broeder Raúl: wat er vervolgens met ze gebeurt is niet zo lastig in te denken.
Gelukkig komt er op zeer korte termijn een einde aan het bewind van de man die het voor Cubanen in Amerika én in Cuba de afgelopen acht jaar niet makkelijker heeft gemaakt. Helaas zijn er geen garanties dat het met Donald Trump beter zal worden, maar één ding is zeker: slechter kan het niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten