Ook de natuur lijdt nu onder jihadisme: eeuwenoude boom moet wijken voor anti-terreurmaatregelen

Geen categoriejan 13 2017, 10:00
Mens én dier zijn al omgekomen bij het ontelbare aantal keren dat het jihadisme deze wereld schokte. Nu moet echter ook de natuur eraan geloven.
Normaal gesproken ben ik niet zo van de activistische natuurbescherming, en een carrière als bomenknuffelaar ambieer ik al helemaal niet. Als een boom moet wijken voor een goede reden dan heb ik daar wel vrede mee - maar dit verhaal doet zelfs bij mij de natuurbeschermer naar boven komen. Niet omdat ik denk dat deze boom niet geveld moet worden: nee, vooral omdat de reden simpelweg diep- en dieptriest is.
Het was de trots van het Engelse Birmingham: een boom die al bijna twee eeuwen op hetzelfde plein, Centenary Square, staat. Al die jaren heeft het vanalles moeten doorstaan, zoals de oprukkende stad en het zware bombardement van Birmingham door Nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Niets daarvan was echter genoeg om de boom van zijn plek te krijgen, maar nu lijkt het erop dat Al-Baghdadi en zijn massamoordenaarsclique dan toch echt de dood van deze boom zullen betekenen.
Het noodlot wil namelijk dat de oude reus op één van de belangrijkste pleinen van de stad staat, waar regelmatig activiteiten georganiseerd worden. Dat betekent dat veel mensen zich verzamelen op één plek, en laat dat nou net het favoriete doelwit van de ISIS-maniakken zijn - zie Nice, zie Berlijn, zie Parijs. Met het kerstmarktbloedbad van Berlijn nog helder in het geheugen, heeft de gemeenteraad van de Engelse stad besloten dat het niet anders kan dan haar belangrijkste taak te gaan vervullen: het beschermen van haar burgers. Dat betekent echter niet dat alle evenementen dan maar geschrapt moet worden. Nee, men moet gewoon kunnen doen wat men wil, maar dan wél op een veilige manier. Aangezien de huidige trend in terroristenland is om met vrachtwagens op mensenmassa's in te rijden, is bescherming bieden tegen zulke aanvallen nu prioriteit nummer één geworden in een land waar terroristische aanslagen heel reëel zijn. Helaas is de enige manier om een gebied te beschermen tegen een rijdend metaalmonster van een paar toon om beton te plaatsen: heel erg veel beton. Om het nog een beetje esthetisch aantrekkelijk te maken zullen die betonblokken dienen als bankjes, maar die blokken moeten desondanks diep de grond in gaan om stevig genoeg te zijn. Helaas zitten daar op dit moment al die wortels van de bomen van het plein, en de trieste maar enig mogelijke conclusie was dat de bomen dan maar weg moesten. En ja, dat is dus inclusief de historische boom die meer heeft meegemaakt dan velen van ons samen.
Hebben we hier echt een keuze? Helaas niet. De terroristische dreiging is nu eenmaal meer dan reëel, en je wilt als stad geen tientallen doden op je geweten hebben, alleen maar omdat je een oude boom wilde sparen. Dat maakt de situatie echter niet minder triest, en maakt maar weer luid en duidelijk dat we alles op alles moeten zetten om deze maniakken zo snel mogelijk van de aardbodem af te blazen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten