Oei! Onze inlichtingendiensten krijgen tik op de vingers! Delen opnieuw informatie met buitenland

Geen categorieokt 15 2019, 15:00
Onze inlichtingendiensten - de AIVD en de MIVD - hebben zich opnieuw niet aan de wet gehouden. De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) constateerde dat beide inlichtingendiensten te makkelijk informatie doorspelen aan buitenlandse mogendheden. Fijn om te horen dat er zo 'goed' met onze gegevens om wordt gegaan...
Op verschillende punten hebben onze inlichtingendiensten zich niet gehouden aan de regels. Wat op zichzelf natuurlijk geen schok is, maar de professionaliteit die erbij komt kijken is zorgelijk. Zo hebben beide diensten data verzameld, en die zonder te hebben bekeken doorgespeeld naar het buitenland. Iets wat te bizar voor woorden is.
Dankzij de nieuwe inlichtingen wet kunnen de veiligheidsdiensten op grotere schaal data aftappen, deze verzamelde data - die uiteraard zeer kostbaar is - kunnen ze delen met het buitenland. Omdat het hier gaat om gevoelige gegevens zijn de regels verscherpt; maar nu blijkt dat de diensten zich daar totaal niet aanhouden. Ze gaan gewoon door op de oude voet, alsof ze ongenaakbaar zijn.
Vorig jaar is de 'sleepnet' ingezet. De CTIVD moet zich nog buigen in hoeverre de veiligheidsdiensten zich in dat geval wel houden aan de opgelegde eisen. Ten tijde van het referendum was er veel onrust, maar volgens ons kabinet was zo'n wet 'noodzakelijk' om nieuwe bedreigende elementen voortijdig 'uit te schakelen'. De vraag is echter of de diensten zich wel aan de regels houden omtrent de 'sleepnet', immers gaat het om enorm veel data van veel groepen binnen onze samenleving.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten