Oekraïne-crisis: Russische troepen trekken zich terug

Geen categorieokt 12 2014, 19:00
Doet Poetin dan eindelijk een stapje terug.
De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn troepen nabij de grens met Oekraïne bevel gegeven om terug te keren naar hun normale barakken. Dat bericht het Amerikaanse Fox News.
De woordvoerder van de president, Dmitry Peskov, zegt dat Poetin 17.600 troepen heeft verteld dat ze terug moeten keren naar huis. Zij zullen Rostov dus verlaten - een gebied dat aan Oekraïne grenst, en waar pro-Russische 'rebellen' het al maanden opnemen tegen Oekraïense troepen.
In principe klinkt dit natuurlijk ge-wel-dig. Yes, de troepen worden teruggetrokken, tijd voor vrede en harmonie in oost-Oekraïne. Helaas, was het maar zo simpel. Eerder liet Rusland namelijk ook al weten dat het troepen opdracht had gegeven om af te taaien, maar vervolgens gebeurde er niets. Het zo zomaar kunnen dat dit nu het geval wéér is.
Het is van het grootste belang dat de Russische militairen terugkeren naar hun bases omdat zij Oekraïne niet alleen probeerden te intimideren, maar de 'rebellen' ook actief hebben geholpen. Zo hebben zij ze niet alleen wapens geleverd, maar ook informatie en zelfs manschappen.
Als Poetins voorhoede zich terugtrekt betekent dit dat er zowaar aan een oplossing kan worden gewerkt voor de problemen in Oekraïne. En ja, dat zijn er nogal een paar. Laten we niet vergeten dat de rebellie niet alleen maar is voortgekomen uit bemoeienissen van Rusland, maar voor een deel toch ook echt doordat mensen in Oost-Oekraïne gewoon totaal geen band voelen met het westen, en dan met name met Kiev. Eén helft van het land kijkt naar Europa, de andere naar Rusland. Dat kan niet lang goed gaan; tenminste, niet zolang de boel alleen maar verder gepolariseerd wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten