Oekraïense regering en politie doen stap terug

Geen categoriedec 11 2013, 11:31
Heeft Kiev door dat het met vuur speelt?
De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Vitaly Zakharchenko, zegt dat de oproerpolitie het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Kiev niet zal bestormen. Wel is de politie vandaag begonnen met het ontruimen van het stadshuis, wat één van de bolwerken van de demonstranten is.
Het Parool citeert Zakharchenko die uitlegt dat de demonstranten niets te vrezen hebben:

'Ik wil iedereen kalmeren. Het plein zal niet bestormd worden. Niemand zal jullie recht om vredig te demonstreren schenden, maar negeer het recht van andere burgers niet', zei Zakharchenko.

Premier Mikola Azarov is het daarmee eens. Ook hij zegt dat er geen geweld gebruikt wordt tegen "vreedzame demonstranten." Op het moment dat hij dat zei trok de oproerpolitie zich gedeeltelijk terug.
Dit zijn interessante ontwikkelingen omdat het minister van Binnenlandse Zaken eerder nog liet weten dat er traangas zal worden gebruikt als de demonstranten doorgaan met hun acties. Daar komt bij dat het plein gisteren wel degelijk gedeeltelijk werd ontruimd. Toen werd er wel geweld gebruikt door de politie.
De vraag is nu of de Oekraïense overheid de sussende woorden meent, of dat ze slechts bedoeld zijn als afleidingsmanoeuvre?
Het antwoord daarop lijkt voorlopig te zijn: ze menen het. Zo berichtte de BBC enkele minuten geleden dat de demonstranten er zowaar in zijn geslaagd om de oproerpolitie weg te jagen. 

Hundreds of anti-government protesters inside city hall in the Ukrainian capital, Kiev, have pushed back riot police trying to dislodge them. Clashes erupted hours after riot police moved in to clear protesters from nearby Independence Square - prompting the US to express "disgust".

Als de minister van BiZa en de premier verstandig zijn zorgen ze ervoor dat de oproerpolitie zich inderdaad netjes gebruikt. De demonstranten zijn namelijk niet van zins om op te geven, waardoor de kans op een nieuwe revolutie aanzienlijk is. Onderdrukkende ministers kunnen dan natuurlijk meteen op zoek naar een nieuwe carriere - aangenomen dat ze niet naar het gevang worden gestuurd.
Hoe dan ook, dit zijn bijzonder interessante ontwikkelingen. Het betekent dat de buitenlandse en binnenlandse druk op de regering effect sorteren. Nu kijken of ze zo vriendelijk blijven, of dat ze uiteindelijk toch weer geweld gebruiken als de regering op het moment van vallen staat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten