Oeps! Boris Johnson loog keihard. Onderzoekers: 'We kunnen de herkomst van novitsjok gebruikt om Skripal te vergiftigen niet identificeren'

Geen categorieapr 04 2018, 21:00
Dit betekent dat Boris Johnson gelogen heeft.
Eerder zei Boris Johnson, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, dat wetenschappers van Porton Down hem verteld hadden dat er geen enkele twijfel bestond over de herkomst van de novitsjok gebruikt om Sergej Skripal en zijn dochter te vergiftigen. "Als ik naar het bewijs kijk, ik bedoel de mensen van Porton Down, ze waren categorisch. Ik vroeg de man zelf, ik zei 'ben je hier zeker van?' En hij zei 'er bestaat geen twijfel over' dat het afkomstig was uit Rusland.
Nogal damning voor Rusland, natuurlijk. Alleen is er één klein probleem: de experts van Porton Down zeggen dat ze de herkomst van de gebruikte novitsjok niet kunnen vaststellen.
Johnson ligt daardoor onder vuur. Eerst zeiden hij en de andere kabinetsleden keihard dat er geen twijfel over kon bestaan dat de novitsjok geproduceerd is in Rusland, maar nu weten we dat die duidelijkheid helemaal niet bestaat.
Het lijkt er dus op dat West-Europa -- en de Britten voorop -- zichzelf ongelooflijk te kakken heeft gezet. Iedereen riep bij voorbaat al dat het de Russen waren -- 100 procent zeker! -- en dat het onderzoek dit ongetwijfeld ook zou uitwijzen. Hartstikke leuk, maar als het onderzoek dat dan niet bewijst heb je wel een probleem. En dat geldt niet alleen voor Johnson, maar ook voor andere regeringen die hem en May steunden. Waaronder de Nederlandse.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten