Oh nee, er komt een Kleine IJstijd aan

Oh nee, er komt een Kleine IJstijd aan

Global warming? Welnee, global cooling!

Volgens Britse wetenschappers is het tijd om ons grote zorgen te maken om het klimaat. En dan bedoel ik niet omdat men vreest dat het steeds warmer wordt, maar omdat er een...

Jawel: Kleine IJstijd aankomt.

Ik citeer uit een bericht over deze materie op Telegraaf.nl:

De zon doorloopt normaal gezien een cyclus van zonneactiviteit die ongeveer elf jaar duurt. Volgens die cyclus zou nu maximale activiteit moeten worden gemeten. In plaats daarvan is de zon  juist vrij rustig. "Ik ben al 30 jaar een zonnefysicus en ik heb nog nooit zoiets gezien. "De zon is al 100 jaar niet meer zo rustig geweest.", zegt Richard Harrison van het Rutherford Appleton Laboratory in de Britse stad Oxfordshire tegen de BBC.

U gelooft het niet, maar het gebeurde al vaker dat de zon zo 'inactief' was. Zo was er in de tweede helft van de 17e eeuw ook een Kleine IJstijd, die het Maunderminimum wordt genoemd. Toen veroorzaakte de verminderde activiteit van de zon extreem koude winters in Europa (en elders).

Volgens de onderzoekers staat ons een vergelijkbare tijd te wachten. Ze beweren dat het de komende jaren waarschijnlijk alsmaar kouder wordt - in de winter tenminste - wat een behoorlijke impact kan hebben op het mensen- en dierenleven.

Op dit moment wachten we op reacties uit kamp global warming. Voorlopig hult men zich daar in stil zwijgen, maar ik verwacht dat ze binnenkort toch weer over 'klimaatverandering' beginnen en de komende IJstijd dan als bewijs - geloof het of niet - zullen aanvoeren voor hun stelling. Natuurlijk is het een beetje lullig voor ze dat díé klimaatverandering niet door mensen, maar door de zon komt.

Zal ze dat ervan weerhouden om te pleiten voor meer uitlaatgassen en andersoortige activiteiten van de mensheid die afkoeling van het klimaat mogelijk tegen kunnen gaan? Of vinden ze afkoeling, anders dan verwarming, stiekem wel prima? Omdat het zulke fantastische mogelijkheden biedt aan ijsberen en pinguins om hun territoria te vergroten, of iets dergelijks?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties