Oh Oh Ard! Minister Van der Steur heeft ook de politie niet goed onder controle

Geen categoriemrt 31 2016, 11:00
Hij is de kortstzittende minister, maar wél al degene die de meeste brandjes veroorzaakte. Vandaag komt daar weer eentje bij, namelijk de politie.
Als er één minister momenteel in een lastig pak zit, dan is het Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie wel. Niet alleen vanwege de uiterst gebrekkige manier waarop Nederland met Turkije en België heeft gehandeld rondom de uitzetting van een terreurverdachte, maar nu ook vanwege een tweede kwestie.
Er schort namelijk nogal het één en ander aan de integriteit van Nederlandse politie-agenten. Juist voor een departement met een VVD'er aan het hoofd is dat ongelofelijk pijnlijk nieuws, gezien wat de VVD als partij reeds te stellen heeft gehad op dit onderwerp in de voorbije jaren. Nu dus weer de politie:

De regels die bij de politie gelden voor het aannemen van geschenken en het ingaan op uitnodigingen, zijn niet bij alle agenten bekend en niet voor alle medewerkers helder.

Aldus een rapport dat Van der Steur zelf moest aanbieden aan de Tweede Kamer. Het rapport maakt gewag van beleid dat in ruim voldoende mate is gemaakt, maar wat simpelweg niet bekend is vanwege allerlei knulligheden: zo werkt bijvoorbeeld de zoekmachine van het intranet van de politie niet naar behoren, waardoor tientallen procenten van de boevenvangers zeiden niet op de hoogte te zijn van het beleid. Dat is gewoonweg amateuristisch.
Ook moest Van der Steur bakzeil halen over het immer stijgende ziekteverzuim onder agenten:

Van der Steur ging ook in op de stijging van het ziekteverzuim bij de politie. Dat noemt hij een tegenvaller. De minister zegt dat hij en de korpsleiding er alles aan zullen doen om het tij te keren.

In 2015 meldde 6,8 procent van de politiemedewerkers zich ziek. Een jaar eerder was dat nog 6,1 procent. De stijging komt vrijwel geheel voor rekening van politiemensen die zich voor langere tijd ziek meldden. Een deel van het verzuim heeft te maken met stress door de reorganisatie bij de Nationale Politie.

Driemaal raden wie eindverantwoordelijk is voor de reorganisatie van de Nationale Politie.... precies: dat is Van der Steur zelf. Vermoedelijk zullen al deze onthullingen hem niet politiek de kop gaan kosten, maar duidelijk is dat de flamboyante VVD'er opnieuw een deuk erbij heeft gekregen. Sterker is zijn positie in ieder geval niet geworden door de onthullingen van vandaag over de integriteit van de Politie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten