OM doet onzinnige poging met richtlijn voor zwaardere straffen

OM doet onzinnige poging met richtlijn voor zwaardere straffen

Het Openbaar Ministerie kent vanaf deze maand een nieuwe richtlijn voor drugsdelicten. Bij de strafeis wordt nu meer rekening gehouden met de rol van de verdachte. Alleen heeft het allemaal weinig zin. Via de NRC.

Het OM stoort zich aan de lichte straffen die drugssmokkelaars en -handelaren opgelegd krijgen. Met meer 'maatwerk' zou hier een eind aan moeten komen. De grens voor een strafeis wordt vanaf nu bepaald door het aantal kilo drugs én de rol van de verdachte.

Zo zou een drugskoerier of een bolletjesslikker die minder dan 100 kilo drugs met zich meesleept, minder dan 5,5 jaar gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Sleept iemand tussen de 250 en 500 kilo drugs met zich mee, dan zal de strafeis maximaal 5,5 jaar zijn. Gaat het echter om een leider, de Tony Montana types, dan wordt er 9,5 jaar geëist. Reden hiervoor is de absurde constatering dat een Colombiaan met 5.091 kilo cocaïne, werd veroordeeld tot een straf van 4,5 jaar terwijl het OM 7 jaar heeft geëist.

Het grote probleem met deze nieuwe richtlijn is alleen dat het totaal geen ene bal uitmaakt of het OM nou 4,5 jaar, 7 jaar of 25 jaar celstraf eist. Waar het om gaat is dat de minimumstraffen, die wettelijk zijn vastgelegd, bij zulke gevallen flink omhoog moeten. Helemaal als je bedenkt dat er in veel gevallen ook nog een derde van de straf af zal gaan. Moet je in Indonesië of de Filipijnen eens aankomen met zo'n verhaal: '4,5 tot 7 jaar gevangenisstraf voor 5.091 kilo cocaïne'. Die liggen over een week nog in een deuk.

Lees meer over:
drugs cocaïne OM Colombia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties