CBS toont dramatische cijfers baankans vluchtelingen: na 2 jaar 7 procent aan het werk

Geen categoriemei 04 2019, 11:00
De cijfers met betrekking tot vluchtelingen en werk zijn ronduit dramatisch. Het gaat hier over statistiek, dus moeten we scherp zijn op nuance. Zelfs dan is het eindoordeel dit: dra-ma-tisch! Via de NOS.
Het CBS toont cijfers over vluchtelingen met een verblijfsvergunning die zij in 2014 kregen. Twee jaar na het krijgen van een verblijfsvergunning is slechts 7 procent van de vluchtelingen tussen de 18 en 64 jaar, aan het werk.
Om in te burgeren moet binnen drie jaar het inburgeringsexamen worden gehaald. Lukt dat, dan wordt de lening die hiervoor is verstrekt kwijtgescholden. In die drie jaar maken 'veruit de meesten' gebruik van een bijstandsuitkering. In die periode geldt er ook geen sollicitatieplicht.
Dat een vluchteling dus de eerste drie jaar niet werkt, is niet zo gek. Hij is dan nog bezig met z'n inburgering en mist in de meeste gevallen de nodige kwalificaties. Hieronder zien we cijfers van de periode voorafgaand aan het behalen van het inburgeringsexamen:
1008x567
Vlak na het behalen van het inburgeringsexamen (3 jaar) is dus zo'n 75-80 procent nog steeds werkloos. 'Nou, 26 procent na 3,5 jaar aan het werk, da's toch goed?' hoor ik u denken. Dat lijkt inderdaad wel zo, ja. Ware het niet dat 81 procent van die 26 procent met een deeltijdbaan zit opgescheept. In 89 procent van de gevallen gaat het om een tijdelijk contract. Omdat het werk vaak te weinig verdient, krijgt 'een flink deel' ook nog eens een aanvullende bijstandsuitkering.
En hoe vergaat het andere vluchtelingen dan in de periode voor 2014? Nou, dat is ook niet om over naar huis te schrijven:
1008x567
Na tien jaar ligt dat percentage op 50 procent. Ter vergelijking: autochtoon Nederland zit op 74 procent. De grootste oorzaak in het verschil lijkt hem te zitten in het bezitten van een diploma (joh!). Daarmee schieten de percentages met 30 procentpunt omhoog en gaat het vanaf 6 jaar na het krijgen van een verblijfsvergunning ineens prima, met percentages rond de 75-88 procent.
1008x567
Nou, dat ziet er toch mooi uit? Dikke rode balken die de 90 procent bijna aantikken! Jammer genoeg gaat het hier om slechts 8 procent van het totaal aantal werkende vluchtelingen met een verblijfsvergunning in die periode. 8 Procent van 56 procent dus.
Om dit hele drama nóg wat meer kracht bij te zetten, en dit is iets waar de NOS juist enthousiast over is, is het feit dat gemeenten hun best doen om baankansen van statushouders te verbeteren. Er zit dus een heel ambtenaren- en consultancyapparaat achter deze 'werkbegeleiding' waar >75 procent van de gemeenten aan meedoen. Resultaten moeten nog blijken maar de VNO-NCW en MKB Nederland menen allebei dat werkgevers "staan te springen om mensen die aan de slag willen", want tot voor kort was dat kennelijk niet het geval. Maar goed, we zijn wel lekker divers, multicultureel en inclusief, dat is ook wat waard! Toch?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten