Paul Cliteur: 'Forum voor Democratie moet hart vormen van een nieuwe zuil'

Geen categoriemei 04 2019, 10:00
Wat Paul Cliteur betreft is de doelstelling voor FVD helder: er moet een nieuwe zuil komen, bestaande uit een partij, omroep, kranten, debatruimtes en andere eigen instituties. FVD moet hier het hart van worden, aldus Cliteur. Dat meldt de Telegraaf.
De term 'zuil' begint steeds vaker in het publieke discours op te duiken. Cliteur is duidelijk geïnspireerd door (of deelt wellicht zelfs de volledige mening van) Sid Lukkassen. Hij schreef het boek Kerkgangers en Zuilenbouwers (hier de review), waar hij exact voor datgene pleit waar Cliteur nu over praat.
Op het eerste gezicht lijken beide heren hiermee te pleiten voor een nieuwe bubbel, zoals D66- en GroenLinks-studenten die in Utrecht of op de Universiteit van Amsterdam kennen. Wie het boek echter leest, ziet dat het idee meer wegheeft van de wens om een eigen stukje maatschappij uit te kerven. Waar wél open en eerlijk debat kan worden gevoerd, zonder emotionele retoriek of beschuldigingen van '-ismen' om iedere scheet die men laat.
Er zitten natuurlijk flink wat haken en ogen aan dit idee, want het zal nog flink lastig worden om te verdedigen dat dit idee niet gewoon de wens voor 'een rechtse bubbel' is, laat staan de beschuldiging 'niet inclusief te zijn' toegeworpen te krijgen. Al is dat laatste meer badge of honor geworden in deze tijd.
Het zal me benieuwen hoe Cliteur en consorten van plan is te gaan bouwen aan zo'n nieuwe zuil. Clubjes oprichten is niet zo moeilijk, maar clubjes oprichten met zo'n groot doel is duidelijk andere koek. Ook is het natuurlijk oppassen geblazen met wie je binnenhaalt. Want door links afgestoten en/of verbitterde figuren zouden niet per definitie welkom moeten zijn bij één van die 'eigen instituties'. Maar goed, in dat departement heeft FVD inmiddels wel enige ervaring opgedaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten