OM: 'Holleeder mogelijk voor altijd de cel in'

Geen categoriedec 14 2014, 18:00
Het zou een zegen zijn voor de samenleving.
Gisteren werd 's lands bekendste maffiabaas, Willem Holleeder, na enige tijd op vrije voeten te zijn geweest voor de zoveelste keer gearresteerd. De arrestatie kwam naar nieuwe verklaringen van kroongetuige Fred Ros, die toegaf dat Holleeder betrokken was bij de moorden op topcrimineel Cees Houtman en café-eigenaar Thomas van der Bijl.
Hoewel er al langer aanwijzingen waren dat Holleeder dat het één en ander mee te maken had was justitie er tot nu toe van overtuigd dat men niet over genoeg bewijsmateriaal beschikte om hem te vervolgen. Gelukkig is daar de voorbije dagen verandering in gekomen. Sterker nog, het Openbaar Ministerie denkt niet alleen dat Holleeder succesvol vervolgd kan worden, maar zelfs dat hij de rest van zijn leven mogelijkerwijs achter tralies zal moeten doorbrengen:

Kroongetuige Ros leverde in zogenoemde kluisverklaringen al indirecte bewijzen dat Holleeder op afstand betrokken was bij de moorden op drugshandelaar Cees Houtman (2005) en kroegbaas Thomas van der Bijl (2006). Volgens Ros kreeg hij de daadwerkelijke moordopdracht van crimineel Dino Soerel, maar speelde Holleeder op de achtergrond ook een belangrijke rol. In combinatie met ander feitenmateriaal meent het OM dat dit toereikend is om Holleeder wellicht tot het einde van zijn leven op te sluiten.

Holleeder was volgens Ros één van de opdrachtgevers van de liquidaties. De uiteindelijke instructies werden gegeven door Dino Soerel, maar de Heineken-ontvoerder was er op de achtergrond ook - en op beslissende wijze - bij betrokken.

"Politie en OM zetten stevig in op ondermijnende criminaliteit, zoals deze liquidaties in het publieke domein waarbij het risico bestaat dat onschuldige slachtoffers vallen. Politie en OM blijven daarom langdurig en vasthoudend onderzoek doen naar plegers en opdrachtgevers van dergelijke misdrijven”, aldus de verklaring van het Amsterdamse parket.

Als het OM nu niet kan doorzetten en Holleeder uiteindelijk toch op vrije voeten komt gaan minister Opstelten en staatssecretaris Teeven natuurlijk keihard af - zij zijn immers uiteindelijk verantwoordelijk voor dit soort zaken, wat betekent dat zij er ook belang bij hebben dat deze zaak goed wordt afgehandeld en Holleeder inderdaad wordt gestraft voor zijn vele misdaden.
Het zou een zegen zijn voor de maatschappij. De autoriteiten hadden Holleeder jaren geleden al levenslang moeten vastzetten. Dat dit niet is gebeurd - of dat dit niet geluk is - is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het gevecht tegen de georganiseerde misdaad.
Vraagje voor Albert Verlinde: vind je hem nu ook zielig of begrijp je eindelijk dat Holleeder een psychopaat pur sang is?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten