Bill Cosby heeft botte lef om media de les te lezen

Geen categoriedec 14 2014, 19:00
Ze moeten "objectief" zijn over alle beschuldigingen aan zijn adres van seksueel misbruik.
Bill Cosby is helemaal de weg kwijt. Die conclusie kunnen we nu wel trekken. Na weken, nee maanden niet gereageerd te hebben op beschuldigingen aan zijn adres dat hij op grote schaal (jonge) vrouwen heeft verkracht denkt hij nu de media de les te kunnen lezen.

De 77-jarige Cosby zei wel dat Afro-Amerikaanse media onpartijdig moeten blijven. ,,Laat me dit zeggen. Ik verwacht dat zwarte media hun standaard van excellente journalistiek hoog houden. Als je dat doet, beschouw je de kwestie met een neutraal uitgangspunt'', zei Cosby volgens New York Post. Cosby zegt door zijn advocaten te zijn geadviseerd niet te praten over de aanhoudende beschuldigingen.

Advocaten adviseren je zoiets alleen als ze bang zijn dat je jezelf in de problemen brengt, bijvoorbeeld door te ontkennen terwijl je schuldig bent (wat je slachtoffers nog gepassioneerder maakt) of omdat een ontkenning tegen hem kan worden gebruikt in de rechtszaal. Stelt u zich dit scenario maar eens voor in de rechtbank: "En toen hij de kans had om publiekelijk zijn excuses aan te bieden aan zijn vele slachtoffers LOOG meneer Cosby over zijn misdaden. De man is een schaamteloze psychopaat!"
Ernstig genoeg zegt Cosby dat zijn vrouw Camille nog altijd achter hem staat. Het hoe en waarom is nauwelijks te begrijpen. De man zal rijk zijn, maar hij heeft zoveel vuilnis over zich heen gekregen en er is zoveel bekend geworden over zijn onsmakelijke praktijken, dat dit totaal onacceptabel is. Bill vindt dat zelf natuurlijk geweldig ("Liefde en de kracht van het vrouwelijk geslacht"), maar de rest van de mensheid zal daar toch echt een iets andere mening over hebben. Serieverkrachters moet je aanpakken, ja, ook als je met één van hen getrouwd bent.
Dit verhaal zou al schokkend genoeg zijn als Cosby 'gewoon' een acteur was, maar in dit geval is het nog erger juist omdat Amerika hem al decennialang adoreert. Tot deze beschuldigingen naar buiten kwamen stond hij bekend als een warme en vooral ook grappige man, die ook nog eens het lef had om zich uit te spreken over chronische misstanden in de Afro-Amerikaanse cultuur. Zie dit stuk bijvoorbeeld over zijn oproep aan Afro-Amerikaanse mannen:

Deze man verdient echt een héle hoop krediet en dankbaarheid. Hij is één van de weinige bekende Afro-Amerikaanse leiders die niet bang is om de vinger op de zere plek te leggen: de meeste moderne problemen in die community worden niet veroorzaakt door de slavernij, maar door zichzelf. Mannen maken vrouwen zwanger en gaan er vervolgens van door. Steeds meer Afro-Amerikaanse jongeren worden opgevoed zonder vader. Ze moeten het maar ‘redden’.

Bijzonder ernstig en goed dat Cosby daar wat van zegt.

Die woorden schreef ik zelf op 16 december 2013, op twee dagen na een jaar geleden. Wat ontzettend triest dat de man die de moed had om deze misstanden aan de kaak te stellen (in alle andere gevallen worden dit soort critici van de huidige Afro-Amerikaanse cultuur racisten genoemd) nu zelf een serieverkrachter blijkt te zijn - nou ja, waarschijnlijk dan, onschuldig tot het tegendeel bewezen is, etc.
Het is te hopen dat de vele klagers hun zin krijgen en dat Cosby eindelijk vervolgd wordt voor deze beschuldigingen. Dwing hem maar - en dat kan alleen via de rechter - om tekst en uitleg te geven. Als hij dan schuldig wordt bevonden kan het leven van deze man eindelijk officieel herschreven worden en kan de wereld kennismaken met Bill Cosby zoals hij écht is... niet zoals hij zich graag presenteert.
In de tussentijd doet hij er verstandig aan om niemand te vertellen wat ze moeten doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten