Onafhankelijkheidsverklaring van Nederland gekozen als 'pronkstuk' in tijden van een uitdijende EU

Geen categoriejan 27 2018, 15:00
Op NPO 2 werd bekend gemaakt dat de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland, het Plakkaat van Verlatinghe, is gekozen als pronkstuk van Nederland. Als tweede eindigde de microscoop van Anthoni van Leeuwenhoek en als derde eindigde de welbekende Nachtwacht.

'Ambassadeurs' van negen objecten probeerden deze week onder leiding van Jort Kelder hun onderwerp zo goed mogelijk over het voetlicht te krijgen. Ambassadeur van het winnende Plakkaat (44 procent van de stemmen) was neuropsycholoog Erik Scherder.

Het is de eerste onafhankelijkheidsverklaring van de wereld en was bedoeld om de Spaanse koning Filips II af te wijzen als heerser van de Nederlanden. In 1581 besloten de Staten-Genaal van Nederland om deze onafhankelijkheidsverklaring te ondertekenen, welke ook in de toekomst als voorbeeld zou dienen van vele onafhankelijkheidsdocumenten, zoals de Amerikaanse 'Declaration of Independence'. Na de onafhankelijkheid werd Nederland de eerste moderne Republiek in Europa. Nu zijn we een van de laatste monarchieën. Er kan veel veranderen in een aantal eeuwen.
Dat zien we bijvoorbeeld ook met betrekking tot de Europese Unie. Nederland geeft steeds meer onafhankelijkheid weg aan de EU, waardoor ons land verder degenereert tot louter een provincie van een Europese federatie. Dat het Plakkaat als pronkstuk is gekozen is dus bijzonder en ook triest tegelijkertijd. Een mooie herinnering en een voorbeeld voor de toekomst waarin de Europese Unie steeds meer macht naar zich toe trekt. Laten we onze onafhankelijkheidsverklaring niet vergeten. Het verleden vertelt ons soms meer over de toekomst, laten we leren van de lessen uit het verleden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten