Onder begeleiding van de politie verlaat We Are Here het kraakpand, maar stoppen zullen ze niet

Geen categoriejun 25 2018, 15:00
Eerder vandaag werd door een andere redacteur van De Dagelijkse Standaard al uitgebreid stilgestaan bij het feit dat de illegalengroep 'We Are Here' een kort geding had aangespannen tegen een eventuele ontruiming van een kantoorpand die ze hebben gekraakt. Het is het zoveelste gebouw dat zij hebben gekraakt en het was nog vrij spannend wat uit deze rechtszaak zou komen. Gelukkig is het tot een goed eind gekomen: de rechter geeft groen licht voor de ontruiming van het pand en dat is begonnen.

De rechter sprak ook van een patroon, waarbij de groep uitgeprocedeerde asielzoekers "haasje-over-springend van pand naar pand" probeerde een uitzonderingspositie te verwerven, terwijl er andere opvangmogelijkheden voor deze groep zijn. "Alles houdt ooit op en dit houdt nu op", aldus de rechter.

De gemeente Amstelveen maakte vorige week bekend het pand vandaag te willen ontruimen. De asielzoekersgroep had eerder aangekondigd vrijwillig het gebouw te verlaten als de rechter de ontruiming zou goedkeuren.

Het is juist dit aspect dat de rechter aangeeft dat heel belangrijk is. Het houdt ooit een keer op en dit houdt nu op. De vraag is natuurlijk of het hier nu ook echt ophoudt, want de groep lijkt niet van plan te zijn het hierbij te laten zitten. De rechter had afgewogen of deze illegalen zich konden beroepen op het 'huisrecht', maar het gevaar voor de openbare orde lijkt een factor te zijn geweest die veel zwaarwegender is dan dit recht. Onder begeleiding van de politie heeft de groep We Are Here het pand verlaten:

De ontruiming van het door We Are Here-groep gekraakte kantoorpand in Amstelveen is vanmiddag begonnen. De uitgeprocedeerden hebben onder begeleiding van de politie het pand vrijwillig verlaten.

Op een ruzie tussen een omstander en een asielzoeker na, is de sfeer gemoedelijk en worden er zelfs bloemen uitgedeeld door een lid van de We Are Here-groep. Hij wilde hiermee hoop uitstralen.

Deze uitspraak geeft positieve gevolgen weer voor de toekomst, want hoe meer en vaker deze groep gaat kraken, hoe groter het gevaar is voor het verstoren van de openbare orde. Steeds meer mensen hebben negatieve gevoelens jegens de acties van We Are Here, waardoor de openbare orde ook steeds meer in gevaar komt. Het is een cumulatief proces waarbij het knappunt voor de tolerantie voor deze groep met elke actie lager komt te liggen.
Toch lijkt deze groep niet te willen stoppen, want door het uitdelen van die bloemen wil We Are Here 'hoop' uitstralen voor de toekomst en kijkend naar het verleden zal dat niets meer betekenen dan meer kraakpogingen. Nederland is niet zo heel klein en er zijn nog genoeg plaatsen waar deze groep hun toekomst wil grijpen door een gebouw te kraken. Misschien dat dat gebeurt in een kleiner woonplaatsje waar ze minder als 'last' gezien zullen worden. Uiteindelijk wordt, na een stijgende frustratiegrens, men het ook wel zat en zullen ze het toelaten. Zeker als het een kleinere woonplaats is. Dan heeft de groep alsnog 'gewonnen'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten