Onderzoek: Liever één goede vriend, dan een grote vriendengroep

Geen categoriejun 25 2015, 8:11
Wat velen al aanvoelden, is nu ook wetenschappelijk bewezen.
Het is beter om één hechte vriendschap te hebben dan een grote groep vrienden met wie je minder close bent. Nieuw onderzoek wijst uit dat één goede vriendschap genoeg is om tieners door moeilijke emotionele problemen te helpen.
Screen Shot 2015-06-25 at 08.09.09
Tieners uit arme gezinnen hebben vaak problemen bij het opgroeien. Zo hebben zij doorgaans een slechtere gezondheid en hebben ze minder kans op een baan. Nu blijkt dat juist zulke jongeren enorm veel kunnen hebben aan een vriend op wie ze kunnen bouwen en vertrouwen in moeilijke periodes.
Een goede vriend kan met raad en advies terzijde staan, wat het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde een enorme boost geeft. Dit helpt hen om problemen het hoofd te bieden. Bij jongeren die vriendschappen sluiten met grote vriendengroepen, is dit niet het geval.
Screen Shot 2015-06-25 at 08.09.40
Verrassend: Vriendschap beter voor jongens dan voor meisjes
Uit het onderzoek blijkt verder dat jongens meer baat hebben bij hechte vriendschappen dan meisjes. Een hechte vriendschap is zowel bij jongens als meisjes goed voor het zelfvertrouwen, maar meisjes krijgen van hun vriendinnen veel vaker slecht advies en laten zich bijvoorbeeld overhalen tot het doen van onverstandige dingen zoals roken en drinken.
Psychologe Dr. Rebecca Graber van de prestigieuze Sussex University, die het onderzoek heeft uitgevoerd, zegt het volgende:
"Hechte vriendschappen van jongens en meisjes zijn een belangrijke bron van kracht in tijden van grote tegenslag. Ons onderzoek wijst uit dat tussen jongens en hun beste vrienden vaak een intieme, vertrouwelijke en behulpzame verhouding bestaat, zelfs terwijl sociale druk hen een macho-beeld van mannelijkheid oplegt"
Zo zie je maar: Échte vrienden staan altijd voor elkaar klaar. Die vrienden zijn goud waard.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten