Ongelooflijk eng: de BBC legt het Big Brother bewakingssysteem van China bloot

Geen categoriedec 11 2017, 12:00
En het is echt om misselijk van te worden.
Als je je afvraagt hoe het eraan toegaat in China, en hoe ongelooflijk totalitair de Chinese overheid is, hoef je alleen deze korte video van de BBC maar te kijken:
https://twitter.com/BBCWorld/status/939832896604565505
Het bedrijf dat die camera's ontwikkelt en verkoopt aan de regering is echt state of the art. De camera's in kwestie zijn AI -- artificial intelligence. Ze kunnen vanaf grote afstand gezichten herkennen, geslachten bepalen, en zelfs aangeven wat iemands etniciteit is. Als iemand een id-kaart heeft van de Chinese overheid linkt het systeem de persoon in de camerabeelden aan de persoon in de overheidsdocumenten.
Natuurlijk vindt het bedrijf dit geweld. Ook de Chinese overheid is er heel blij mee. Alleen denken leden van de kritische (en officieel niet-bestaande) oppositie (oftewel dissidenten) daar een beetje anders over. Het is al erg genoeg dat ze continu in de gaten gehouden worden, zeggen zij, maar het is zo mogelijk nog erger dat die informatie vervolgens wordt opgeslagen én dat de overheid dus precies weet met wie ze hebben gesproken, wie ze ontmoet hebben, waar, en hoe lang de meeting duurde. Als je in China een dissident bent weet je dus dat niets van je bijeenkomst geheim zal zijn. Alle informatie is bekend bij de autoriteiten. Op het moment dat ze denken dat je een bedreiging vormt voor hun macht grijpen ze in.
BBC-presentator John Sudworth kreeg van de Chinese autoriteiten toestemming om het systeem te testen. Ze zetten zijn profiel in het systeem... en lieten hem vervolgens door de stad Beijing lopen. Het duurde welgeteld zeven minuten tot hij opgepakt werd. Zeven!
Kortom, in China zijn ze nu helemaal 1984-geworden. Big Brother komt er niet aan in China, hij is er al.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten