Ongepast politiek statement: Dionne Stax presenteert journaal in Palestijnse blouse

Geen categoriejun 03 2016, 8:27
De NOS-presentatrice wekt de schijn van partijdigheid met haar opmerkelijke kledingkeuze.
Presentatrice Dionne Stax maakte donderdagochtend een ongemakkelijke uitglijder met haar kledingkeuze. Ze presenteerde het NOS-journaal om 9 uur in een blouse met Palestijnse print. Het design van de blouse is gebaseerd op de keffiyeh, de Palestijnse sjaal die bekendheid verwierf door de Palestijnse leider Yasser Arafat.
[caption id="attachment_139488" align="aligncenter" width="544"]screenshot Youtube screenshot Youtube[/caption]
De keffiyeh-sjaal is een traditioneel kledingstuk in het Midden-Oosten, maar de zwart-witte variant ervan kan niet los worden gezien van de Palestijnse strijd tegen Israel. In het Westen werd de "Arafatsjaal" populair als symbool van solidariteit met de Palestijnse strijd. Zo was het drie weken geleden International Keffiyeh Day voor diegenen die de Palestijnse strijd een warm hart toedragen. Ook worden er in het Westen blouses, petjes en andere kledingartikelen met keffiyeh-print geproduceerd, die worden gedragen door pro-Palestijnse activisten.
[caption id="attachment_139492" align="aligncenter" width="658"]De keffiyeh bij een anti-Israël-demonstratie in Den Haag in 2014. Bron: Youtube / WeAreChangeRotterdam De keffiyeh bij een anti-Israël-demonstratie in Den Haag in 2014. Bron: Youtube / WeAreChangeRotterdam[/caption]
Het is dus zeer opmerkelijk dat Dionne Stax ervoor heeft gekozen om deze controversiële design te dragen bij het presenteren van het NOS-journaal. De NOS dient objectief te zijn en het nieuws op neutrale wijze te presenteren. Dat is lastig genoeg, maar de omroep zou op zijn minst de schijn van partijdigheid zoveel mogelijk kunnen vermijden. Deze pro-Palestijnse kledingkeuze van Dionne Stax is simpelweg onnodig – er zijn genoeg leuke shirts zonder politieke lading.
[caption id="attachment_139493" align="aligncenter" width="838"]Screenshot NOS Screenshot NOS[/caption]
Misschien droeg Dionne Stax deze blouse gewoon omdat ze hem mooi vond. Op Twitter meldde de presentatrice dat de blouse van het merk SuperTrash komt.
https://twitter.com/DionneStax/status/737895016920719361
Het lijkt onwaarschijnlijk dat een goed geïnformeerde nieuwslezeres niet weet dat zo'n design een beladen politieke context heeft, maar het zou natuurlijk kunnen dat Dionne hier niet van op de hoogte is. Maar het blijft absoluut ongepast om zoiets te dragen bij het presenteren van het journaal – zo'n design is een politiek statement, of Dionne dat nu zo bedoeld heeft of niet.
[caption id="attachment_139494" align="aligncenter" width="479"]bron: Youtube / Thomas Schlijper Anti-Israël-activist Gretta Duisenberg met de keffiyeh. bron: Youtube / Thomas Schlijper[/caption]
UPDATE: Een soortgelijke jurk hangt in de Bijenkorf. Is de Palestijnse print weer hip?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten