Onrust in de zorg: 'De nieuwe wet moet van tafel!'

Onrust in de zorg: 'De nieuwe wet moet van tafel!'

Binnen de zorgwereld is wetsvoorstel Wet BIG II nu al een bron van onrust. Dit zal zorgen voor de komst van een nieuw soort verpleegkundige. Tienduizenden ervaren verpleegkundigen zitten hierdoor nu in grote onzekerheid. Eén actiecomité eist dat dit voorstel van de tafel verdwijnt.

Met de nieuwe wet wil men weer onderscheidt maken tussen verpleegkundigen die hbo of mbo geschoold zijn. Voor de verpleegkundige met een hbo opleiding komt er een nieuwe functie: regieverpleegkundige. Deze overgangsregeling is al getekend in juni door werkgevers en vakbonden.

Bij de presentatie van het wetsvoorstel werd al snel duidelijk dat maar een klein percentage van de huidige verpleegkundige in aanmerking komt voor de nieuwe functie. Je zou op het eerste oog denken prima toch? Hbo opleiding zijn meer inhoudelijk dan mbo opleidingen, een hogere functie voor een hogere opleiding is dan toch normaal? Binnen de zorg werkt het niet helemaal zo, zeker niet binnen de verpleegkundige wereld. Ervaring is hier namelijk uitermate belangrijk.

"De nieuwe wet zorgt ervoor dat collega's met tientallen jaren ervaring straks gedegradeerd worden", zegt Niels Jacobs van het Actiecomité Wet BIG II. "Het voelt alsof onze ervaring straks niets meer waard is omdat we niet de juiste opleiding gevolgd hebben." Alleen verpleegkundigen die na 2012 zijn opgeleid op een hogeschool, worden automatisch regieverpleegkundige.

Dit is voor vele verpleegkundigen natuurlijk een klap in het gezicht. Jarenlang - mede door goede prestaties en de vele ervaring - mocht je steeds meer en belangrijkere dingen doen en nu moet je eigenlijk een stap terug doen. Dat is natuurlijk verschrikkelijk voor de betreffende mensen. Dit zet uiteraard veel vraagtekens bij je carrière, wat zal het voor die mensen gaan betekenen?

Hbo'ers van voor 2012 zouden een toets moeten doen om in aanmerking te komen voor de nieuwe functie. De studielast van deze toets is nog niet bekend. Mensen met een mbo achtergrond moeten weer terug naar school om in aanmerking te komen voor deze functie. Zo'n bijscholing kan in het gunstigste geval een paar maanden duren, maar het kan ook uitlopen tot een hbo-opleiding van enkele jaren.

Zal deze verandering 'de zorg verbeteren' zoals men hoopt te bereiken? Of zal men nog meer een leegloop zien binnen de zorg? Voor de huidige verpleegkundigen worden het onzekere tijden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties