Onthutsend! Eerste Kamer huist schaduwsenatoren, die andere belangen dienen!

Geen categoriefeb 03 2019, 11:00
Het Financieel Dagblad kopt vandaag met onthutsend nieuws, de Eerste Kamer wordt namelijk bevolkt door senatoren die 'te koop zijn' of tenminste daar heeft het alle schijn van! Ondertussen kennen we het lijstje van schaduwsenatoren wel, dat zijn lieden die vanwege hun invloedrijke positie in de samenleving hun positie gebruiken om de belangen van hun netwerk te dienen.
Dat is natuurlijk reden om opmerkingen te maken over hun positie, want het kan niet zo zijn dat schaduwsenatoren ermee weg komen andere belangen dan het Nederlandse te dienen. Volgens een onderzoek van Follow the Money hebben senatoren gemiddeld zo'n 5 of 6 nevenfuncties naast hun werk als senator. Dat is logisch want de senaat is geen Tweede Kamer. Er wordt wel vergaderd, maar de werkdruk is wezenlijk lichter. Dus wordt verwacht dat senatoren behalve het werk in Den Haag ook met de 'voeten in de klei' staan.
Maar hierdoor komen ze soms in situaties terecht waardoor ze de randjes van integriteit opzoeken. Dat de senaat zo bezig is met integriteitskwesties behoeft geen verbazing. Toen afgelopen december ineens Jan Kleijssen van GRECO aanschoof bij de Rondetafelgesprekken Integriteit, zag je de Eerste Kamerleden wel even schrikken! GRECO is een Europees anti-corruptie organisatie en dat de beste man ineens aanschoof om een verhaal te doen tijdens een rondetafelgesprek over integriteit heeft een aantal schaduwsenatoren ongetwijfeld bevreesd.
Laten we het hopen, want het lijstje met schaduwsenatoren wordt steeds langer. Ze kennen we Anne-Wil Duthler (VVDuh) die eerst betaald kreeg om advies te geven over een wet en daar vervolgens mee instemde. Ria Oomen (CDA) bepleitte pensioenstelselwijzigingen die in lijn waren met de belangen van het pensioenfonds waar ze werkt. En Paul Schnabel (D66) pleitte als toezichthouder musea voor meer subsidies voor musea. Haha, wat een vent die Paul Schnabel. Doet mij denken aan archeoloog Sandra Beckerman (SP) die in de Tweede Kamer ook altijd meer aandacht vraagt voor archeologie, maar dat terzijde.
Ten slotte hebben we nog Anne Flierman (CDA) die in de energiesector werkt en daar ook wel iets van vond in de Senaat. Bedrijven zijn overigens maar al te blij om een ex-politicus in dienst te nemen. Uit onderzoek van het Financieel Dagblad blijkt dat bedrijven die ex-politici in dienst nemen het extra goed doen op de beurs en ook meer winst maken. Maar het kan natuurlijk ook omgekeerd zijn: politici hebben gewoon een goed neusje voor het vinden van potjes met geld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten