Sterke groei in kankerdiagnoses in Nederland, maar 66% leeft nog na vijf jaar!

Geen categoriefeb 03 2019, 12:00
Het aantal kankerdiagnoses in de afgelopen dertig jaar verdubbeld! Deze cijfers laten een relatieve groei zien van het kankerfenomeen in Nederland, maar volgens experts zijn er tal van redenen waarom het aantal diagnoses zo is gestegen en is er geen reden tot paniek. Het ligt niet aan de E-nummers en ook niet aan aspartaam. Tenminste, dat is wat we lezen op NU.nl vanochtend. Het aantal diagnoses lag vorig jaar op 116.000 getroffenen in Nederland. Kanker is doodsoorzaak nummer één in Nederland. Vooral ouderen krijgen er mee te maken.
De vergrijzing zou één van de redenen zijn waarom het aantal diagnoses zo sterk is toegenomen. Daar zit wel iets in, immers krijgen ouderen relatief vaker een kankerdiagnose dan jongeren. Het beschermende laagje over het DNA slijt met het verstrijken van de tijd en hoe slechter de genen beschermd zijn hoe groter dan kans op mutilaties en dus kanker. Maar ook de toegenomen bewustzijn onder bevolking met betrekking tot huidkanker, zonnebanken en huidverbranding speelt een rol.
Mensen gaan vaker en eerder naar de dokter voor het laten checken van een moedervlek en soms blijkt dan iets aan de hand. Vorig jaar werden 7.000 melanomen vastgesteld en plaveiselcelcarcinoom 14.000 keer. Maar er is ook goed nieuws. Gelukkig leeft 66% van de kankerpatiënten nog na vijf jaar. Wat dus betekent dat de behandeling van de ziekte in Nederland vrij succesvol is! Het is al lang niet meer zo dat een kankerdiagnose een doodsvonnis is en de medische innovatie staat niet stil!
Momenteel leven 800.000 Nederlanders met de ziekte. Zij het in behandeling of 'genezen'. Dat laatste is dus nooit het geval, mensen met kanker moeten zich regelmatig laten checken op nieuwe verschijnselen. Het is dan ook logisch dat de behandelden vaker psychische stress ervaren en angst voor terugkeer van de ziekte. Zo'n 5% van de Nederlandse bevolking heeft dus direct te maken met de ziekte.
Maar behalve angst is er ook de vermoeidheid na een behandeling. Een behandeling vergt veel energie en behalve het doden van kankercellen raakt ook gezond weefsel regelmatig beschadigd. Het is een ingrijpende ziekte, maar gelukkig zijn er behandelmethoden. Maar zelfs na 'genezing' ben je er daarna dus nooit 'echt van af.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten