Ontketent ECB valutaoorlog?

Geen categoriesep 30 2014, 15:00
Koers euro moet omlaag
In Het Financieele Dagblad waarschuwt Marcel de Boer dat het beleid van de ECB weleens aanleding zou kunnen vormen voor een nieuwe valutaoorlog.

"Lang heeft Europa zich afzijdig gehouden in de mondiale wisselkoersoorlog, maar nu gaat ze er vol in. Het is wachten op protesten, klinkt het in de markt.De ECB voert officieel geen wisselkoersbeleid, maar de lage inflatie en de bloedeloze groei in de eurozone heeft Frankfurt tot actie gedwongen. Door aan te kondigen dat ze haar balans met €1000 mrd wil oppompen op het moment dat de Federal Reserve juist op de monetaire rem wil trappen, is de euro onder druk gekomen."

Vooral Frankrijk en de zuidelijke periferie willen een goedkopere euro, omdat ze denken dat daarmee de export gestimuleerd kan worden. Dat is maar de vraag. Immers, dat buitenland moet je producten wel willen hebben. Bovendien worden de importen duurder en de EU is voor haar economische groei behoorlijk afhankelijk van de importvan allerhande grondstoffen, heus niet alleen olie. Het echte probleem is bekend: de one-size-fits-all constructie van de Europese muntunie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten