Ontmoet de fantastische joodse man die een eeuw geleden arme zwarte kinderen hielp

Geen categoriejul 22 2015, 10:25
Julius Rosenwald gebruikte zijn miljoenen om jonge, zwarte kinderen een opleiding te geven.
Alex Bethea, de zoon van arbeiders op een katoen- en tabaksplantage, verhuisde in 1965 van South Carolina naar North Carolina. Het is geen ongelooflijk lange reis, maar toch; het was een andere staat en dus een heel andere omgeving.
Zijn nieuwe woonplaats heette Fairmont en hij ging naar een basisschool die "Rosenwald" heette.
[caption id="attachment_115565" align="alignleft" width="190"]Alex Bethea Alex Bethea[/caption]
Mooi, maar Alex wist maar liefst 50 jaar lang niet waarom zijn oude school zo heette. Het was een beetje een merkwaardige naam voor een overwegen zwarte school. Deze week hoorde Alex het verhaal erachter: de school is vernoemd naar Julius Rosenwald, een rijke joodse filantropist die aan het begin van de 20e eeuw zijn eigen geld gebruikte om scholen op te zetten voor Afro-Amerikaanse kinderen.
The philanthropy Rosenwald invested in African-American causes in the early 1900s changed the course of education for thousands of children in the rural South and helped foster the careers of prominent artists, including writer Langston Hughes, opera singer Marion Anderson and painter Jacob Lawrence.
Ook bouwde Rosenwald mooie appartementen in het noorden van de Verenigde Staten waar Afro-Amerikanen in konden wonen die het zuiden ontvlucht waren. Hoewel de slavernij toen al was afgeschaft leefden veel zwarte Amerikanen in povere omstandigheden. Daarnaast zorgde de Jim Crow-wetgeving ervoor dat zij feitelijk tweederangsburgers waren. Veel Afro-Amerikanen vluchtten daarom letterlijk naar het noorden, waar de omstandigheden significant beter waren.
Rosenwald zette zich dus niet alleen in voor Afro-Amerikaanse kinderen, maar ook voor volwassenen die een nieuw leven wilde beginnen in het noorden. En hij deed dat door uiteindelijk maar liefst $62 miljoen (van zijn eigen zuurverdiende geld!) weg te geven en allerlei organisaties op te zetten.
Wat een geweldige man.
Het mooiste van dit verhaal? Filmmaker Aviva Kempner heeft een schitterende documentaire gemaakt over Rosenwald en diens geweldige werk. Hieronder de trailer van deze film die onlangs in premiere is gegaan:
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/07/Rosenwald-Trailer-360p.mp4"][/video]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten